Stedendriehoek

Exploitatie Huize Borro door Genietcafé de Ontmoeting

ZUTPHEN – De Ontmoeting heeft de exploitatie van Huize Borro per medio april 2016 op zich genomen. Daartoe hebben Stichting Wijnhuisfonds en De Ontmoeting overeenstemming bereikt.

 

In Huize Borro was tot de zomer van 2015 Eetlust, een biologisch restaurant, gevestigd. De Ontmoeting heeft zich het lot van Huize Borro aangetrokken en wil na het vertrek van Eetlust graag deze unieke locatie voor leegstand behoeden. Door De Ontmoeting is een plan ontwikkeld dat recht doet aan de maatschappelijke functie die dit pand heeft in de Zutphense samenleving en bovendien wordt een plan van aanpak opgesteld om dit bijzondere pand open te stellen voor toeristen en overige belangstellenden. De Ontmoeting gaat de huiskamer weer terugbrengen in Huize Borro. Iedereen kan straks weer dagelijks terecht in het statige pand. De omwonenden in het Oude Bornhof worden over de plannen nader geïnformeerd. De avondrust keert bovendien terug, want De Ontmoeting kent geen langdurige avondopenstelling.

 

Rijksmonument
Borro is een uniek rijksmonument uit 1343. Het hoofdgebouw bevat een sporenkapconstructie uit de 14e eeuw die heel bijzonder is en mogelijk één van de oudste in uitstekende conditie bewaarde kappen van Nederland. In de gevel zit een prachtige klok die oorspronkelijk uit een Zutphense stadsmuur komt en die wekelijks door een specialist handmatig wordt opgewonden.

Graag vertelt De Ontmoeting het verhaal achter de klok en over de kapconstructie van Huize Borro. Daarom wordt er een expositieruimte ingericht die gedurende de openingstijden van het genietcafé vrij te bezoeken is rechtstreeks vanuit de Oude Bornhof. Op de eerste etage wordt de Kanunnik Borrozaal in gebruik genomen voor onder andere maatschappelijke doeleinden, zoals lezingen, bescheiden klassiek-instrumentale voorstellingen, workshops en andere bijeenkomsten. Op deze etage worden ook drie ruimtes geschikt gemaakt als overlegruimte voor een adviseur of als praktijkruimte voor een therapeut. Tevens ontwikkelt De Ontmoeting een ouderenloket. De etage is per lift uitstekend te bereiken. De Ontmoeting wil bovendien de mogelijkheid onderzoeken om de bijzondere zolder open te stellen voor het publiek onder deskundige begeleiding. Op dit moment is de zolder strikt afgesloten voor onbevoegd bezoek. Door deze als museum toegankelijk te maken, hoopt De Ontmoeting dat Huize Borro nog meer gaat leven in de Zutphense samenleving. De Ontmoeting is een genietcafé waar je heerlijk kunt loungen en ontspannen. Heerlijke koffie, veel soorten thee, diverse ruim belegde broodjes en natuurlijk nog veel meer. Eén van de mooiste vertrekken wordt ingericht als salon met bibliotheek en leeszaal in huiselijke sfeer. De hoofdruimte geeft daarnaast speelmogelijkheden aan jonge kinderen en gasten die kiezen voor een gezellige drukte. Het assortiment is zo veel als mogelijk biologisch en wordt ter plekke bereid. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur, op zaterdag en koopzondag vanaf 11.00 uur. Zie ook de website www.deontmoetingzutphen.nl

In verband met de interne renovatie en vernieuwing is Huize Borro voorlopig nog gesloten. De beoogde openingsdatum van De Ontmoeting is medio april.