Stedendriehoek

Eerste verlichte zebrapad ter wereld

EERBEEK/BRUMMEN – Samen met Henk Peters, directeur van Lighted Zebra Crossing, na-men burgemeester Alex van Hedel en verkeerswethouder Luuk Tuiten vrijdag in de Stuijvenburchstraat het eerste verlichte zebrapad ter wereld in gebruik. “Eerbeek is natuurlijk al wereldberoemd vanwege de innovatieve papierindustrie, de meer dan 500.000 va-kantieovernachtingen per jaar en onze Olympische kampioene Elis Ligtlee, maar vanaf vandaag ook dankzij het eerste verlichte zebrapad op onze aardbol”, liet Van Hedel met gepaste trots weten.

Lighted Zebra Crossing helpt de (lokale) overheid en wegbeheerders om de veiligheid van voetgangers fors te verbeteren. Met de ontwikkeling van het unieke en gepatenteerde zebrapad heeft dit bedrijf baanbrekend werk verricht. Lighted Zebra Crossing bv heeft het zebrapad gratis aangeboden aan de gemeente Brummen. Hiermee heeft de gemeente Brummen – waarin het bedrijf is gevestigd – de primeur en bovendien kan dit zebrapad voor demonstratiedoeleinden voor belangstellenden worden gebruikt.

Directeur Henk Peters: “Het idee achter dit verlichte zebrapad is ontstaan vanuit onze missie dat voetgangers op een veilige manier gebruik moeten kunnen maken van oversteekplaatsen. Door de slechte zichtbaarheid van voetgangers op traditionele zebrapaden, in het donker of slechtweersituaties, vinden wereldwijd dagelijks ongelukken plaats. Helaas vaak met dodelijke afloop.”
Wethouder Tuiten is erg blij met de innovatieve voetgangersoversteekplaats. “Na de herinrichting van het dorpscentrum van Eerbeek kregen wij diverse signalen dat op het plein een goede oversteekmoge-lijkheid gewenst was.” Tuiten verwacht dat het zebrapad een succes wordt: “De zichtbaarheid van voetgangers wordt, zeker bij slecht weer, enorm verbeterd.” Peters vult aan: “Een verlicht zebrapad is overal toepasbaar, maar zeker in de omgeving van scholen, winkels of wooncentra voor ouderen biedt deze toepassing de gebruikers een hoge mate van veiligheid.” De elementen waaruit het verlichte zebrapad is opgebouwd, zijn eenvoudig te installeren. “Het kan daardoor ook makkelijk verplaatst of verwijderd worden.” Door het gebruik van led-verlichting is het energieverbruik minimaal.

Het verlichte zebrapad zet de gemeente Brummen, maar vooral ook het dorp Eerbeek, even volop in de schijnwerpers. “Vanwege het grote belang om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen is de belangstelling voor dit innovatieve product enorm. Niet alleen binnen Nederland, maar ook internationaal wordt er positief gereageerd”, aldus directeur Peters. Het zebrapad inspireerde het voltallige Brummense college eerder deze week om op het nieuwe zebrapad een foto te maken van vier overstekende bestuurders. Dit geheel in ‘Abbey Road’-stijl, het legendarische album van The Beatles. Vanaf links lopen wethouder Eef van Ooijen, wethouder Luuk Tuiten, wethouder Koos Paauw en burgemeester Alex van Hedel ‘in de voetsporen’ van The Beatles.