Stedendriehoek

Een dagje gratis elektrisch nrijden met IJsselwind

ZUTPHEN – Elektrisch autorijden op stroom die duurzaam is opgewekt door windenergie. Dat is over een paar jaar mogelijk in de regio Zutphen als het windmolenplan van IJsselwind wordt gerealiseerd. IJsselwind biedt inwoners van Zutphen, Lochem, Brummen en Voorst vanaf 1 november al de mogelijkheid om gratis een dagje met een elektrische tweepersoons Smart te rijden. “De komende drie maanden kunnen mensen via IJsselwind ervaren hoe het is om in een elektrische auto te rijden”, vertelt projectleider Otto Hettinga van IJsselwind.

IJsselwind is opgericht door de lokale energiecorporaties LochemEnergie, ZET in Zutphen, Energierijk Voorst en Brummen Energie. Zij hebben een plan ontwikkeld om drie windmolens te bouwen, twee ten noorden van het Twentekanaal boven Zutphen en één op bedrijventerrein De Mars ten zuiden van het kanaal. “Wij willen met de windmolens bijdragen aan de noodzakelijke omslag naar duurzame energiebronnen. De opbrengsten van de windmolens blijven in onze eigen regio, zodat zoveel mogelijk inwoners ervan kunnen profiteren”, vertelt Hettinga.

Bij een duurzame samenleving passen volgens IJsselwind ook elektrische auto’s die rijden op duurzaam lokaal opgewekte energie zoals windstroom. “Elektrisch rijden is de toekomst en ik kan uit eigen ervaring vertellen dat elektrisch rijden een mooie en bijzondere ervaring is”, stelt Hettinga. “Maar elektrisch rijden is alleen beter dan met fossiele brandstof als de auto wordt voorzien van duurzaam opgewekte stroom.”
Inwoners van Zutphen, Lochem, Voorst en Brummen kunnen via IJsselwind een gratis dagje rijden met een elektrische tweepersoons Smart winnen. Iedere vijftigste nieuwe volger van de Facebookpagina van IJsselwind komt ervoor in aanmerking. Wie zich via de website www.ijsselwind.nl voor de nieuwsbrief aanmeldt, maakt ook kans op een dagje rijden in de Smart.

De elektrische Smart is beschikbaar gesteld door energiecorporatie LochemEnergie. Het rijbereik van de auto is ongeveer 100 kilometer, bij stevige vorst 80 kilometer. De Smart staat bij het Cleantech Center in Pakhuis Noorderhaven, vlakbij het station van Zutphen. De auto wordt – geheel in de tijdsgeest – gedeeld door IJsselwind, Cleantech Center en Innovatiepartners.
De auto is één dag in de week beschikbaar, dus zorg dat je je op tijd meldt. Welke dag het beste uitkomt, kan in overleg worden bepaald. Voor vragen over de actie kun je terecht op e-mailadres info@ijsselwind.nl.