Stedendriehoek

Borstkankeroperaties verbeterd door gebruik jodiumbronnetje

APELDOORN/ZUTPHEN – De zorg voor vrouwen met borstkanker in Gelre ziekenhuizen is afgelopen maand verder verbeterd, door toepassing van een nieuwe opsporingstechniek voor borstkanker die niet in de borst te voelen is.

 

Hiervoor wordt een jodiumbronnetje (I125-bron) gebruikt. Dit is een klein radioactief staafje van 4 à 5 millimeter, dat niet schadelijk is voor patiënt en omgeving. Dit plaatst de radioloog bij tumoren die niet of moeilijk voelbaar zijn óf als chemotherapie nodig is voorafgaand aan de operatie. Daardoor slinkt de tumor, waardoor deze vaak niet meer voelbaar is of niet meer zichtbaar via beeldvorming. Bij sommige patiënten wordt ook een jodiumbronnetje in een okselklier geplaatst als er een uitzaaiing in deze lymfeklier is gevonden.

 

Chirurg Jean Klinkenbijl legt uit wat het voordeel is: “De straling van het jodiumbronnetje zorgt ervoor dat de chirurg met een speciaal apparaat de exacte plaats van de tumor kan bepalen. Tijdens de borstbesparende operatie kan daardoor heel gericht het jodiumbronnetje en daarmee de tumor worden opgespoord en verwijderd. Voor vrouwen betekent dit, dat bij het verwijderen van de kwaadaardige tumor uit de borst minder omringend gezond borstweefsel weggehaald hoeft te worden. Door het preciezer opereren is er een kleinere kans op een heroperatie en een beter cosmetisch resultaat. We zijn heel blij dat we deze techniek nu in Gelre Apeldoorn kunnen aanbieden voor de patiënten van Gelre ziekenhuizen.”

 

Roze lintje
Gelre ziekenhuizen is ook trots dat het deze week, net als voorgaande jaren, het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg van Borstkankervereniging Nederland (BVN) ontving. BVN kent het roze lintje-keurmerk toe aan ziekenhuizen die voldoen aan de strenge criteria van de Monitor. Deze betreffen bijvoorbeeld snel terecht kunnen op de mammapoli, onderzoek en uitslag op één dag krijgen, goede begeleiding van een gespecialiseerd verpleegkundige mammacare en mogelijkheid tot een directe borstreconstructie bij de borstkankeroperatie. Daarnaast speelt hoe mensen met borstkanker de borstkankerzorg ervaren en waarderen, een belangrijke rol in het toekennen van dit keurmerk aan Gelre ziekenhuizen. Meer informatie: www.gelreziekenhuizen.nl/jodiumbronlokalisatie-borsttumor