Stedendriehoek

Achtste editie Groot Zutphens Dictee

Groot Zutphens Dictee.
(Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

ZUTPHEN – Taalliefhebbers kunnen ook dit jaar weer meedoen aan het Groot Zutphens Dictee. Op donderdag 17 november houdt Lionsclub Zutphen-Kattenhaven inmiddels al voor de achtste keer het dictee. Omdat alleen de prestaties van de winnaars bekend gemaakt worden, hoeft niemand een afgang te vrezen. De club hoopt dan ook dat dit jaar weer veel mensen meedoen. Het Groot Zutphens Dictee, in algemeen beschaafd Nederlands, is vanaf 19.00 uur bij Fort Bronsbergen, Bronsbergen 25 in Zutphen.

Het dictee is niet alleen een leuke avond uit om je kennis van de Nederlandse taal te testen, de deelnemers steunen ook meteen een goed doel. Dit jaar is de opbrengst bestemd voor de stichting Het Vergeten Kind. Deze stichting trekt zich het lot aan van 33.000 kinderen in Nederland die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht zijn. De stichting richt onder meer Tovertuinen in bij opvanglocaties waar deze kinderen zich bevinden, zoals vrouwenopvanghuizen, kinderhuizen, crisisopvangen en asielzoekerscentra. In zo’n Tovertuin kan een kind tot rust komen. Zie de website www.hetvergetenkind.nl.

Laagdrempelig

Meedoen kost €5,-. Daarnaast mogen deelnemers zich laten sponsoren voor een vast bedrag of per woord. Het dictee telt ongeveer 250 woorden. Voor de beste deelnemers zijn prijzen beschikbaar gesteld. Alleen van de winnaar(s) wordt bekend gemaakt hoeveel fouten zij hebben gemaakt. Alle deelnemers krijgen hun gecorrigeerde dictee na afloop terug. Daarmee wil de organisatie een mogelijke drempel voor deelname wegnemen en zo veel mogelijk mensen over de streep trekken om zich voor het goede doel in te schrijven.

Dit jaar is het door dezelfde schrijvers verzorgd als vorig jaar: Jody Hagenbeek (medewerkster Graafschap Bibliotheken Zutphen), Jaap Pott (neerlandicus en gepensioneerd docent Nederlands van het Baudartius College te Zutphen), Michel Groothedde (stadsarcheoloog en Zutphen-specialist) en Fiona de Heus (journaliste en tekstschrijver, mede-eigenaar van Zutphens Persbureau).

Mensen die willen deelnemen aan het Groot Zutphens Dictee op donderdag 17 november, kunnen zich aanmelden per e-mail via jwblekman@gmail.com. Zie ook Facebook: http://bit.ly/gzd16. Binnenkort is meer informatie te vinden op de website www.grootzutphensdictee.nl.