Stedendriehoek

30e Achtkastelenloop in Vorden

VORDEN/ZUTPHEN – Op zondag 5 maart houdt atletiekvereniging Hanzesport alweer voor de dertigste keer de Achtkastelenloop in Vorden. Dit evenement heeft door de jaren heen altijd veel deelnemers aan zich weten te binden en tegenwoordig staat de teller al boven de duizend!

De kastelen in Vorden vormen al sinds jaar en dag een grote toeristische attractie. Het is alweer ruim honderd jaar geleden dat de toenmalige burgemeester Van Arkel voor het eerst een fietstocht langs de acht kastelen organiseerde. Deze fietstocht was eind jaren ’80 van de vorige eeuw de inspiratie voor een aantal enthousiaste hardlopers in Vorden om een hardlooptocht langs dezelfde kastelen te organiseren.
In samenwerking met de VVV werd dit plan werkelijkheid. De eerste jaren werd gestart in het centrum van Vorden, nabij de kerk en deden er enkele tientallen deelnemers mee. Bij het groeien van het evenement is de organisatie overgenomen door de atletiekvereniging Hanzesport. De start en finish werden verplaatst naar de sporthal Het Jebbink. Hier is ruimte om de inmiddels meer dan duizend deelnemers goed te ontvangen en veilig te laten starten en finishen. Eén van de initiatiefnemers van deze loop en loper van het eerste uur, Ton ten Have uit Vorden, heeft aan alle edities deelgenomen, waarvan de meeste op de lange afstand.
Na afloop is er in de sporthal de mogelijkheid voor de deelnemers om zich te laten masseren. De loopgroep Roparun Team Zutphen biedt dit aan en hoopt op een vrije gift voor het goede doel.

Drie afstanden
Op het programma van de Achtkastelenloop staan weer de bekende drie afstanden. Om 12.15 uur starten alle afstanden tegelijkertijd, te weten de 10, 21 en 30 kilometer. Veel van de deelnemers aan de verste afstand bereiden zich voor op één van de voorjaarsmarathons. Hierbij ziet de organisatie elk jaar dat grotere trainingsgroepen gezamenlijk deelnemen. Dit jaar is bijvoorbeeld loopgroep De Zandlopers uit Zelhem en omgeving met meer dan dertig deelnemers aanwezig.

Alle routes gaan over één ronde en voeren over rustige wegen en fietspaden rondom Vorden. Op de 30 kilometer komen de deelnemers alle acht kastelen tegen. Omdat deze vanaf de weg soms moeilijk zichtbaar zijn, plaatst de organisatie daar borden met de afbeeldingen van de kastelen. Deelnemers kunnen zich tot en met zondag 26 februari voor-inschrijven via de website www.hanzesport.nl  of op zondag 5 maart in de sporthal Het Jebbink tot een half uur voor de start. Op genoemde website is tevens alle informatie over de loop, inclusief de te lopen routes te vinden.

Foto:
Een impressie van de start in 2016 (Foto: Hans Bolt)