112
De gemeenten Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen slaan samen met ‘Meld Misdaad Anoniem’ de handen ineen om criminaliteit op bedrijventerreinen hard aan te pakken. Met de nieuwe campagne Veilig Ondernemen wordt de bewustwording onder ondernemers en hun medewerkers vergroot. Leegstaande panden en kwetsbare bedrijven zijn namelijk een aantrekkelijk doelwit voor criminelen, met gevaarlijke gevolgen voor de veiligheid van zowel ondernemers als werknemers. Dankzij Meld Misdaad Anoniem kunnen misstanden veilig en anoniem gemeld worden, waardoor deze criminaliteit kan worden teruggedrongen.
Bedrijventerreinen, vaak afgelegen en met goede logistieke verbindingen, worden door criminelen regelmatig gebruikt voor illegale activiteiten zoals de productie van drugs, opslag van explosieven en illegaal vuurwerk. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Daarnaast worden kwetsbare bedrijven soms overgenomen door criminelen voor smokkel, witwassen of arbeidsuitbuiting. Dergelijke vormen van georganiseerde misdaad gaan vaak gepaard met intimidatie en geweld. De samenwerking tussen gemeenten, politie en ondernemers is daarom van groot belang om deze dreiging effectief te bestrijden.
Veiligheid voorop
De burgemeesters van de betrokken gemeenten benadrukken hoe belangrijk het is om bedrijventerreinen veilig te houden. “Tijdens controles zien we vaak gevaarlijke situaties die voorkomen hadden kunnen worden als er eerder was ingegrepen”, aldus een van de burgemeesters. “Ondernemers zien vaak als eersten verdachte activiteiten, maar realiseren zich niet altijd hoe belangrijk het is om snel actie te ondernemen. Hun alertheid kan levens redden en grote schade voorkomen. Niemand wil meemaken dat een illegale opslagplaats explodeert of dat werknemers in gevaar worden gebracht.”
De cruciale rol van ondernemers
Voor de campagne werken de gemeenten samen met politie, handhavingsdiensten, het Platform Veilig Ondernemen en de ondernemers zelf. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat inwoners en ondernemers verdachte signalen sneller herkennen en weten hoe ze hierop moeten reageren. Door de bewustwording te vergroten, hoopt men de drempel om criminele activiteiten te melden te verlagen. Het melden van deze signalen is van cruciaal belang om levensgevaarlijke situaties te voorkomen en criminaliteit een halt toe te roepen.
Meld Misdaad Anoniem
Een belangrijke schakel in deze campagne is Meld Misdaad Anoniem (M.). Jaarlijks worden twintigduizend meldingen via M. doorgestuurd naar de politie en andere partners, wat leidt tot het oplossen van verschillende zaken. Het meldpunt functioneert onafhankelijk van de politie en is 24 uur per dag bereikbaar via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.