Zorg

Uw orthopedisch chirurg | Meniscus weer volledig hersteld

Foto: Gelre Ziekenhuizen

“Uitgerekend tijdens de laatste training van het seizoen gaat Karlijn (23) keihard onderuit op het kunstgras van haar voetbalclub. Ze voelt meteen dat het verkeerd zit: haar knie draaide door en zwol vrijwel onmiddellijk op. In de loop van de week neemt die zwelling af, maar blijft ze last houden van haar knie. De pijn voelt ze voornamelijk aan de binnenkant van de knie. Op den duur krijgt ze ook last van slotklachten: soms kan ze haar knie niet meer volledig strekken. Pas na een paar keer proberen lukt het weer. Als haar knie vaker spontaan op slot schiet, besluit ze naar haar huisarts te gaan.

Orthopedisch chirurg Daan ter Keurs is gespecialiseerd in ondermeer sporttraumatologie.

Op het sportspreekuur in Gelre Sport kom ik zeer regelmatig deze blessures tegen. Ze komen vaker voor na een verdraaiing op kunstgras dat niet gesproeid is. Kunstgras is een heel stroeve, stugge ondergrond die meer knieletsel oplevert dan gras. Bij een sliding glijd je op gras door. Goed gesproeid kunstgras heeft hetzelfde effect, maar bij veel clubs schiet het sproeien er wel eens bij in.

De MRI-scan laat zien dat de meniscus van Karlijn gescheurd is en daarbij naar binnen is geklapt. Vroeger werd bij deze klacht een deel van de meniscus eruit gehaald. Inmiddels zijn we daarop teruggekomen en willen we de meniscus graag behouden. De meniscus zorgt immers voor stabiliteit, demping en bescherming van het kraakbeen. Als je de meniscus weghaalt ben je misschien iets sneller hersteld, maar krijg je op de lange termijn ook sneller slijtageklachten. Ik raad Karlijn een kijkoperatie (scopie) aan, waarbij ik de meniscus met kleine hechtingen vastzet. Ze mag dezelfde dag nog naar huis en daarna hersteltrainingen doen met de sportfysiotherapeut van haar club. De eerste zes weken is haar meniscus nog kwetsbaar en zal ze met krukken moeten lopen. Die investering in tijd is absoluut de moeite waard. Met een maand of drie is haar meniscus weer volledig hersteld en kan ze weer voluit voetballen op niveau.”

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl & www.gelresport.nl