Stedendriehoek

Wilbert wil boer worden

NIJBROEK – Op 1 januari is stierkalf Wilbert geboren, op de boerderij van de familie Van Eek in Nijbroek, bij Vaassen. Zoon Wilbert van Eek is heel blij met het kalfje. Wilbert wil later boer worden, net als zijn vader. Wilbert is blij dat hij vakantie had, zodat hij extra veel kon helpen op de boerderij.

“Mijn vader heeft het kalfje naar mij vernoemd en ik mag er zelf voor zorgen. Wij hebben tachtig koeien en Gonda 316 is de moeder van het kalf. Gonda is mijn koe. Ik heb Gonda geshowd op Gouden Lepel Veluwe in Apeldoorn, waar boeren en koks bij elkaar waren. Ik heb de mensen verteld over waar de melk vandaan komt. Ik hoop dat mijn kalf net zo mooi wordt als zijn moeder. De vader is ook een goede stier. Hij heet Meervelder Constant. Zijn kinderen kunnen A2 melk geven, voor mensen met een koemelk-allergie. Onze koeien zijn MRIJ-koeien, dat is van Maas-Rijn-IJssel vee. Het zijn sterke koeien en ze geven hele goeie melk, met veel eiwit erin. De eerste drie dagen drinkt mijn kalfje biest, dat is de eerste melk van de moeder. Daarna gewone melk. Ik help ook bij het melken en voeren van de koeien. Ik maak de boxen schoon en doe er schoon zaagsel in. Voer snijden met de kuilvoersnijder kan ik ook al.”

Veel melkveehouders zitten in zwaar weer en werken vaak onder de kostprijs. Voor een liter melk krijgen ze 28 cent. Maar Wilbert van Eek is optimistisch over de toekomst en wil later graag boer worden. Wilbert gaat volgend jaar eerst naar de middelbare school dus het duurt nog even voordat hij zelf boer wordt op de boerderij. Maar als je als jongen van elf jaar je vader ‘s morgens om zes uur wakker maakt omdat je graag wilt helpen melken, tsja, dan komt dat later helemaal goed!