Stedendriehoek

Waar gaan we dit jaar naartoe met Wintersport?

Door Mandy Hendriks
Het skiseizoen is weer begonnen. Van oktober tot en met april reizen duizenden Nederlanders naar het Alpengebied om actief bezig te zijn in de natuur. De ANWB heeft een top tien samengesteld met wintersportplaatsen in Europa. Hieronder de top zeven:

1 – Gerlos
Het sneeuwparadijs van Gerlos ligt in het zuiden van Oostenrijk. Het gebied is zo’n 30.000 m2 en heeft ruim 166 kilometer aan piste. De uitbundige après-ski wordt door vele Nederlanders gewaardeerd. Er is sprake van echte Hollandse gezelligheid, door de Nederlandstalige toeristen en inwoners. In Gerlos is er naast de ruimschoots voorhanden uitgaansgelegenheid, ook plaats voor een familievakantie. De kinderen kunnen naar de skischool en naar de Zittertal Arena.

2 – Neukirchen am Großvenediger
In de buurt van Salzburg, ook in Oostenrijk, ligt de 3666 meter hoge berg Großvenediger. Het gebied rondom het dorp Neukirchen am Großvenediger biedt voor zowel skiërs, snowboarders als langlaufers veel mogelijkheden. Met 62 kilometer piste is er ruimte voor zowel beginners als gevorderden. Maar voor wie er op zoek is naar sfeer, is er in het dorpje ook winkelgelegenheid en gezellige restaurantjes. Deze wintersportplaats is ideaal voor een vrienden- of familietrip.

3 – Val-d’Isère
Het wintersportcentrum van Val-d’Isère heeft naast 300 kilometer skipiste, ook een authentieke dorpskern. In het Franse Alpengebied zijn maar liefst twee gletsjers aanwezig. Een voor de gevorderden (3456 meter hoog) en een voor de beginnende en gemiddelde skiër (1550 meter). Het meer dan 500 jaar oude dorpje is in 1992 gerenoveerd. Het dorp trekt een sportief maar chique publiek. Het is wel voor mensen met een ruime portemonnee.

4 – Selva Gardena
Op 1400 meter hoogte ligt Selva Gardena in het mooie Italië. Het dorpje Wolkenstein is speciaal voor toeristen opgezet. Zowel beginners als gevorderden zijn hier op hun plek. De bekende route Sella Ronda is prachtig om in de winterperiode te skiën, maar ook mooi om in de zomerperiode te wandelen. Er is minder zekerheid wat sneeuw betreft, maar de prachtige groene hellingen zijn zeker het bewonderen waard.

5 – St. Jakob Defereggental
Voor de rustzoekers is het Tirools bergdorp dé plek om naartoe te gaan. Het skigebied met 17 kilometer aan skipiste is niet al te groot, maar op 1400 meter hoogte is er wel sneeuwzekerheid. Een skivakantie naar St. Jakob is voornamelijk geschikt voor de beginnende skiër. Er zijn verschillende skischolen hier te vinden. Het vrij onbekende St. Jakob Defereggental ligt wat dieper in Oostenrijk, maar is ideaal voor een familietrip.

6 – Bad Gastein
In het Salzburgerland in Oostenrijk ligt een dorpje met zowel sport- als recreatiemogelijkheden. Het stedelijke karakter van het oude dorpje biedt veel comfort, maar niet voor een al te lage prijs. De skipistes zijn voornamelijk geschikt voor de gevorderden, maar ook gemiddelde skiërs kunnen hier hun weg vinden. Wilt u graag uw kinderen meenemen? Dat kan. Er zijn verschillende ‘kinderlanden’ (winterspeeltuinen) in de buurt te vinden. Voor de feestbeesten is dit niet de ideale plek. Bad Gastein staat vooral bekend om haar ontspanning in verbintenis met sport.

7 – Zermatt
Voor de gevorderden is dit skigebied in het zuiden van Zwitserland een must-go plek. Op een hoogte van 3383 meter kunnen de skiërs met sneeuwzekerheid skiën. Er zijn bijna geen vlakke stukken te vinden. Echter, er zijn voor de minder fanatiekelingen ook voldoende off-piste mogelijkheden. U kunt met een gids op pad gaan of winkelen in de binnenstad.

De top tien wordt gecompleteerd door Sils (Zwitserland), Wagrain (Oostenrijk) en Valmorel (Frankrijk). Gaat ú nog op wintersport?