Stedendriehoek

Spreekwoordelijk Groen Doen!

door Harry Webers

 

Eind 2013 werd de Stichting Cleantech Tomorrow opgericht, die in 2014 het eerste congres Cleantech Tomorrow in Deventer organiseerde. De volgende edities waren in Apeldoorn, Almen (Zutphen en Lochem) en Eerbeek (Brummen). De jubileumeditie van Cleantech Tomorrow in april 2018 wordt een heus event. Voorafgaand worden activiteiten voor inwoners, scholen en bedrijven georganiseerd in Epe en Voorst, die via online en offline media worden aangekondigd.  

 

Tijdens de eerste twee congressen was de poolreiziger Robert Swan een van de sprekers, die ons inspireerde en ook stof tot nadenken gaf op onze reis naar een duurzame toekomst: ‘De grootste bedreiging voor onze planeet, is de overtuiging dat iemand anders haar zal redden’. Dit was een persoonlijke oproep aan alle congresdeelnemers om initiatief te nemen en het goede voorbeeld te geven. Robert Swan nam vijf jongeren uit de Cleantech Regio mee tijdens zijn International Antarctic Expedition rondom de thema’s leiderschap en duurzaamheid. De jongste cleantech ambassadeur was Manon Heerts (14) uit Deventer: jong geleerd is oud gedaan! Maar de Cleantech Regio realiseert zich dat de bewustwording en eigen initiatief van inwoners en bedrijven tijd vragen.

 

‘Je gaat het pas zien, als je het door hebt’ (Johan Cruyff) is ook van toepassing op de activiteiten in de Cleantech Regio. Wie goed kijkt, ziet veel koplopers op het gebied van cleantech en circulaire (kringloop)economie. Zo is de 300 jaar oude papier- en kartonindustrie in Eerbeek en Loenen een schoolvoorbeeld van circulariteit met vergaand hergebruik van grondstoffen, water en warmte. Regionale bedrijven zoals Koninklijke Auping (bedden), Ardagh (metalen en glazen verpakkingsoplossingen) en Interface (tapijttegels) hebben hun sporen verdiend. En wereldspeler Tempress uit Vaassen maakt machines om silicium zonnecellen in China en Taiwan te produceren. Stuk voor stuk pareltjes, die tot onze verbeelding spreken en een ruim podium verdienen.

 

Ook zijn er prachtige burgerinitiatieven zoals energieneutraal bouwen, energiecorporaties, windmolenprojecten en een grootschalige zonneweide in Voorst. En tenslotte zijn teams van scholieren en studenten al maanden bezig om creatieve oplossingen voor regionale cleantech-vraagstukken te bedenken. Mooie voorbeelden van ‘een kleine stap voor de mens, maar een grote sprong voor de mensheid’ (astronaut Neil Amstrong). We zitten in de fase dat onze eigen bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen anderen (kunnen) inspireren.

 

Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de provinciale verkiezingen van 2019 is de Stichting Cleantech Tomorrow in haar jubileumjaar benieuwd naar de ‘moonshot’ van onze volksvertegenwoordigers. Krijgt cleantech in de coalitieakkoorden de aandacht die het verdient? Er is immers veel meer nodig dan louter goede voornemens en goede voorbeelden op onze reis naar een duurzame toekomst!