Sport

UEFA verplaatst EK naar 2021

Het EK gaat komende zomer niet door. Dat heeft de UEFA vandaag besloten. Daardoor kunnen de competities, onder meer in de eredivisie, deze zomer worden afgerond. Het EK, dat in 12 landen gespeeld zou worden, stond gepland van 12 juni tot 12 juli. 

Vanwege de corona-uitbraak liggen veel nationale competities stil, waardoor het vrijwel onmogelijk werd om deze af te ronden voordat het EK zou beginnen. Daarnaast zouden ook nog enkele landen zich via de play-offs moeten plaatsen voor het toernooi dat ter ere van het 60-jarige bestaan van de UEFA door heel Europa gehouden zou worden.

Alle wedstrijden onder de vlag van de UEFA worden voorlopig stil gezet, zo meldt de UEFA. De play-offs voor het EK, waarin de laatste vier deelnemers bekend zouden worden, worden nu juni gespeeld.

Daarnaast heeft de UEFA een werkgroep opgericht om te kijken hoe de nationale competities verder moeten en wat de gevolgen zijn van de verplaatsing van het EK.

Het Nederlands elftal moet daarmee, na het mislopen van het EK in 2016 en het WK in 2018, nog even wachten op de rentree bij een eindtoernooi. Oranje zou de drie pouleduels in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam spelen. De eerste wedstrijd tegen Oekraïne stond gepland voor zondag 14 juni. Vier dagen later zou het elftal van bondscoach Ronald Koeman het tegen Oostenrijk op moeten nemen. De derde tegenstander, op maandag 21 juni, was nog niet bekend.

Sportief gezien komt het Oranje niet eens zo slecht dat de Europese eindronde een jaartje later wordt afgewerkt. Het is namelijk nog steeds onduidelijk of Memphis Depay, Donyell Malen en Steven Bergwijn over drie maanden fit zijn.

In de zomer van 2021 stonden ook de eindronde van de Nations League en het WK voor clubteams op het programma. Ook het EK voor vrouwen stond gepland in de zomer, maar zou volgens de Zweedse media verplaatst worden naar 2022.

Bron: AD