Sport

Steven Berghuis: duw, handsbal en Oranje-oproep

DEVENTER – Feyenoords eerste competitienederlaag. Een akkefietje met Randy Wolters. Een gele kaart. Uitgefloten worden. Een vermeende handsbal. Een afgekeurde goal. Een wissel. En later op de avond een oproep voor Oranje. Steven Berghuis beleefde zondag een allesbehalve rustige werkdag.

Voor het eerst sinds het Europa Leagueduel op 29 september uit bij Fenerbahçe, startte de Apeldoorner in Rotterdamse dienst tegen Go Ahead Eagles weer in de basis bij de Eredivisiekoploper. Helemaal naar wens verliep het optreden in de Adelaarshorst niet voor Berghuis.

In de zeventiende minuut kende de rechtsbuiten zijn beste moment. Op snelheid schudde hij Achenteh en Ritzmaier van zich af en dwong hij met een lage schuiver in de rechterhoek Eagles-doelman Theo Zwarthoed tot een uiterste krachtsinspanning om een goal te verhinderen. In aansluiting op de daaropvolgende corner ontsnapte Berghuis aan een rode kaart. Na een zetje van Wolters revancheerde hij zich. De zichtbaar geïrriteerde Feyenoorder duwde zijn belager tegen de grond. Met geel kwam hij goed weg. Het opstootje vormde voor het Deventer publiek wel de aanleiding om Berghuis bij elk volgend balcontact genadeloos uit te fluiten.

Ruim een kwartier later stond de Apeldoorner andermaal in het blikpunt. Uit zijn voorzet leek Jan-Arie van der Heijden Feyenoords gelijkmaker binnen te koppen. Scheidsrechter Nijhuis keurde de treffer af wegens vermeend hands van Berghuis.

Na een uur moest de drievoudig international plaats maken voor Eljero Elia. De vervanging betekende niet dat zijn werkdag er op zat. Aansluitend moest Berghuis voor de camera’s van FOX en de NOS tekst en uitleg geven over wat was voorgevallen. Het incident met Wolters viel volgens Berghuis wel mee. “Het was niet een slaande beweging, het was een vriendelijke duw.” De afgekeurde goal wekte verbazing. “Ik heb de bal niet tegen mijn hand gevoeld. Ik nam ‘m niet goed aan, waardoor ik om de bal heen moest draaien, maar ik raak ‘m niet.”

Zondagavond voegde bondscoach Danny Blind Berghuis toe aan de selectie van het Nederlands elftal voor de aanstaande interlands tegen België (woensdag) en Luxemburg (zondag).