Sport

Mooie toertocht door IJssellandschap

TWELLO – Op zaterdag 4 april houdt de Eerste Twellose Toerclub (ETT) voor de 38e keer de Veluwe Heuvelentocht (VHT). Een mooie tocht door het IJssellandschap, over de Veluwe, richting Arnhem, waarbij deelnemers (bijna) geen verkeerslichten tegenkomen. De tocht is voor diverse soorten fietsers geschikt door de verschillende afstanden en routes. 

De VHT is al jarenlang geselecteerd voor de Interlandtrofee, een stimulans om over de grens te gaan fietsen. De organisatie van de Interlandtrofee is in handen van de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie), de KBWB (Koninklijke Belgische Wielrijders Bond) en de BDR (Bund Deutscher Radfahrer). Deze organisaties hebben in België, Duitsland en Nederland een twintigtal tochten geselecteerd als ‘Interlandtrofee-tocht’. Dit zijn tochten die absoluut de moeite waard zijn om aan deel te nemen. De leden van ETT zijn er trots op dat ze voor dit certificaat zijn geselecteerd en doen ieder jaar hun uiterste best om dit te realiseren. De tocht is als een zogenoemde twee-sterren-toertocht opgenomen in het Toerfiets Evenementen Programma van de NTFU. Dit houdt onder andere in dat deelnemers verzekerd zijn van een duidelijk gepijlde route, goede verzorging tijdens de tocht en voldoende douche- en kleedruimte. Meer dan veertig vrijwilligers zijn van ‘s morgens vroeg tot laat in de middag bezig om alles in goede banen te leiden.

Alle jeugd kan gratis deelnemen aan de VHT. Sinds 2011 heeft de ETT een jeugdgroep waarin jongeren vanaf de leeftijd 10 tot een jaar of 17/18 jaar trainen onder begeleiding van ervaren toerleiders. “Daarmee sluiten we aan op een landelijke trend van toenemende belangstelling voor (sportief) fietsen en het stimuleren van jeugdfietsen vanuit/door de NTFU. Ook in onze regio zien we steeds meer jeugdgroepen, bij De Adelaar (Apeldoorn) en De Zwaluwen (Deventer). Alle jeugd, wel of geen lid van een vereniging, is van harte welkom. Deelnemen aan een mooie toertocht is gewoon een leuke, gezellige ervaring”, aldus Sibylla Bos namens de Eerste Twellose Toerclub.

De afstanden van de komende VHT zijn uitgebreid ten opzichte van voorgaande jaren en nu 50, 75, 90, 125 en 175 kilometer. De twee langste afstanden zijn bedoeld voor de geoefende wielrenners. De 125-kilometerroute voert langs de IJssel naar de Posbank en de zuidelijke Veluwe en via Otterloo, Hoenderloo en Beekbergen weer terug naar Twello. Dit parcours is opgenomen in het ‘Brevet des cyclistes’, waarvoor men binnen een aantal jaren een vastgestelde reeks heuvels moet bedwingen. De 175-kilometerroute neemt nog wat extra heuvels ten westen van Arnhem mee en is door de zwaarte eigenlijk alleen geschikt voor de getrainde fietser die de lange afstanden niet schuwt. Dit prachtige parcours trekt dan ook ieder jaar weer veel mensen uit het hele land.

De ETT heeft de verzorging van de posten onderweg, ten opzichte van vorige jaren, uitgebreid. Alle deelnemers worden getrakteerd op drinken en een extra opkikker tijdens een van de pauzestops onderweg.

Start- en finishlocatie is het sportcomplex van sv Twello aan Zuiderlaan 5. Starttijden zijn tussen 08.30 en 09.30 uur voor de 50 kilometer, tussen 07.30 en 09.30 uur voor de 75 en 90 kilometer, tussen 07.30 en 09.00 uur voor de 125 en 175 kilometer.