Stedendriehoek

Pomp tankstation soms leeg door tekort aan chauffeurs en de droogte

STEDENDRIEHOEK – Wil je net je auto volgooien bij de benzinepomp en dan blijkt dat de pomp leeg is. Onder andere door een tekort aan chauffeurs (die gekwalificeerd zijn voor het rijden op een vrachtwagen met brandstofvoorraad), de vakantie, de droogte, maar ook de aantrekkende economie is het tekort ontstaan. Soms moeten pompverkopers ‘nee’ verkopen omdat de pomp simpelweg leeg is.

De branchevereniging van zelfstandige pomphouders, BETA, krijgt vanuit het hele land meldingen van lege pompen. Oliemaatschappijen BP en Shell bevestigen de verhalen. Volgens BP speelt het probleem al enkele weken, vooral als gevolg van het tekort aan chauffeurs. “Vooral de onbemande pompen zijn het die een tekort hebben.”
Ook de vakantie en de aangetrokken economie zijn van invloed. Een deel van Nederland is op vakantie gegaan. Dan wordt er altijd veel getankt. Doordat de economie is aangetrokken zijn er over het algemeen weer meer files en wordt er meer brandstof verbruikt.
De droogte waar Nederland mee te kampen heeft deze weken helpt ook niet mee. “Dit zorgt voor langere levertijden. Door de lagere waterstand in de rivieren mogen schepen die brandstofdepots in het binnenland beleveren niet maximaal worden beladen”, aldus Wim van den Dool van transporteur Van Waveren. “Soms moeten chauffeurs verder rijden om brandstof te halen, bijvoorbeeld naar Rotterdam, omdat depots minder voorraad hebben, onder andere in Arnhem.”
Wat de structurele oplossing is voor het tekort? Volgens BETA zijn er echt meer chauffeurs nodig. “En zij moeten sneller worden opgeleid voor het speciale vervoer van brandstoffen.”