Overig

Moet je upgraden naar een glasvezelnetwerk? 

Een glasvezelnetwerk is een communicatiesysteem dat dunne draden van glas of plastic, bekend als optische vezels, gebruikt om gegevens te verzenden als lichtpulsen. Deze netwerken zijn ontworpen om grote hoeveelheden gegevens met ongelooflijk hoge snelheden over lange afstanden te vervoeren, waardoor ze ideaal zijn voor moderne internetinfrastructuur. Glasvezelnetwerken bieden snellere gegevensoverdracht vergeleken met traditionele koperkabels, met een grotere betrouwbaarheid en bandbreedtecapaciteit. Omdat de gegevens via licht worden overgedragen, zijn glasvezelnetwerken minder gevoelig voor interferentie en degradatie, wat zorgt voor een stabiele en hoogwaardige verbinding. Helaas zijn ze nog niet overal beschikbaar in Nederland, maar gelukkig liggen er op steeds meer plekken kabels van het glasvezelnetwerk. Ben je benieuwd of je in Apeldoorn toegang hebt tot dit netwerk? Doe dan de glasvezel check! Na het lezen van dit artikel zul je weten waarom dit een goed idee is. 

Hoe werkt een glasvezelnetwerk? 

Glasvezelnetwerken functioneren door data te verzenden via optische vezels. Deze vezels gebruiken lichtsignalen, meestal gegenereerd door lasers of LED’s, om data over grote afstanden te verzenden. Wanneer data wordt verzonden, wordt het omgezet in lichtpulsen, die langs de vezelstrengen reizen door van de wanden te stuiteren via een proces dat totale interne reflectie wordt genoemd. Op de bestemming worden de lichtsignalen weer omgezet in elektrische data. Deze methode zorgt voor snellere, efficiëntere transmissie in vergelijking met traditionele koperkabels, met minimaal signaalverlies en interferentie.

Belangrijke onderdelen van glasvezelnetwerken

Alle glasvezelnetwerken bestaan ​​uit de volgende essentiële componenten:

  • Glasvezelkabels: Dunne draden van glas of plastic die gegevens als lichtsignalen overbrengen.
  • Transceivers: Apparaten die elektrische signalen omzetten in lichtsignalen voor transmissie en terug in elektrische signalen voor ontvangst.
  • Optische splitters: apparaten die één lichtsignaal in meerdere signalen splitsen, waardoor gegevens efficiënt kunnen worden verspreid.
  • Versterkers: Deze versterken de sterkte van lichtsignalen over grote afstanden om signaalverslechtering te voorkomen.
  • Optische netwerkterminals (ONT’s): Apparatuur die de glasvezellijn op de locatie van de klant afsluit en lichtsignalen omzet in bruikbare internetgegevens.

Glasvezel vs kabel: wat zijn de verschillen?

Inzicht in de fysieke verschillen tussen glasvezel en kabel kan verduidelijken hoe ze je netwerk beïnvloeden. Dit is hoe ze zich verhouden:

  • Transmissiemedium  Glasvezelkabels gebruiken licht om gegevens via glas- of kunststofvezels te verzenden, terwijl kabels afhankelijk zijn van elektrische signalen die via koperdraden worden verzonden.
  • Signaalinterferentie: Glasvezel is immuun voor elektromagnetische interferentie en is daarom ideaal voor omgevingen met veel interferentie.
  • Duurzaamheid: Vezels zijn minder gevoelig voor schade door barre weersomstandigheden of fysieke slijtage vergeleken met koperkabels, die na verloop van tijd kunnen corroderen. Koper is doorgaans flexibeler en duurzamer wanneer het gebogen of gedraaid wordt.
  • Kosteneffectiviteit: Kabelnetwerken zijn over het algemeen goedkoper om in eerste instantie te installeren omdat een groot deel van de infrastructuur al aanwezig is. Glasvezelinstallaties, met name in landelijke of onderbediende gebieden, kunnen duur zijn vanwege de behoefte aan nieuwe infrastructuur.
  • Stroomvoorziening: Coaxiale kabels kunnen elektrische stroom transporteren samen met data, wat betekent dat ze bepaalde apparaten zoals versterkers van stroom kunnen voorzien zonder dat er extra stroomkabels nodig zijn. Glasvezels transporteren geen elektriciteit, dus apparaten in het netwerk hebben aparte stroombronnen nodig.
  • Snelheid: Glasvezel kan gegevens veel sneller transporteren dankzij de lichtgebaseerde transmissie, terwijl de koperinfrastructuur van kabels snelheidsbeperkingen heeft op basis van elektrische weerstand.

Een glasvezel check doen en vervolgens je internet abonnement upgraden indien dit mogelijk is, is dus altijd een aanrader vanwege de bovenstaande redenen!