Ondernemend

Noodpakket vanuit de overheid voor ondernemers

STEDENDRIEHOEK – Dinsdagavond heeft het kabinet een noodpakket uitgerold voor ondernemers die getroffen zijn door de economische gevolgen van het coronavirus. Tussen de 10 tot 20 miljard euro wordt er, waar nodig, ingezet om bedrijven en zelfstandigen op de been te houden.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
Om ondernemers bij te staan is er onder andere de NOW ingevoerd. Ondernemers kunnen bij het UWV werktijdverkorting aanvragen als zij minstens 20 procent minder omzet verwachten. De overheid betaalt maximaal 90 procent van het salaris. Dat was altijd 75 procent. Voorwaarde is daarbij dat bedrijven geen mensen ontslaan en de rest van het loon zelf doorbetalen. Deze regeling geldt ook voor werknemers met een flexibel contract en voor oproepkrachten.

Noodvoorziening voor ondernemers
Ondernemers die hun omzet vrijwel helemaal zien verdampen, als gevolg van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, krijgen voor de komende drie maanden 4.000 euro als noodvoorziening.
Dit geldt onder andere voor de horeca, de cultuursector en de reisbranche. Maar ook branches zoals beautysalons, kappers en massagesalons. Zij hebben vooral last van de 1,5 meter afstandseis, waardoor zij hun werk niet kunnen uitvoeren. De onderneming moet dan wel buiten de woning zijn. Wat de exacte voorwaarden worden is op dit moment nog niet bekend.

Drie maanden uitkering voor zzp’ers
Zelfstandigen zonder personeel kunnen bij inkomstenverlies bij de gemeente voor drie maanden een uitkering aanvragen. Dit is een gift waarmee zij in ieder geval een inkomen van minimaal bijstandsniveau hebben.

Uitstel van betaling van belastingen
Ondernemers die problemen ondervinden, als gevolg van het coronavirus, mogen hun belastingen later betalen. Dit moet worden toegekend door de Belastingdienst.

Makkelijker geld lenen voor ondernemers
Het kabinet trekt meer geld uit voor leningen voor ondernemers. De Staat staat hier garant voor. Het gaat in eerste instantie voor leningen voor het mkb en grote ondernemingen die gebruikmaken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Dit instrument is gewoonlijk bedoeld voor leningen tussen de 1,5 en 50 miljoen euro. Dit is tijdelijk verhoogd naar 150 miljoen euro. De overheid staat voor 50 procent van deze leningen garant, zodat banken eerder geneigd zijn het krediet aan de bedrijven te verstrekken. Het kabinet trekt hier 1,5 miljard euro voor uit.
Ook kleine ondernemers kunnen makkelijker lenen met gunstige voorwaarden. Dit wordt gefaciliteerd door Qredits, de microkredietenverstrekker van de overheid.

Later aflossen en korting op rente
Door de coronacrisis krijgen ondernemers uitstel van aflossingen voor de komende zes maanden. De rente wordt verlaagd naar 2 procent. Hier is 6 miljoen euro voor begroot.