Ondernemend

Hoe hoog kan mijn hypotheek zijn?

Steeds meer mensen zijn opzoek naar een eigen woning. Er zijn maar weinig mensen die een woning zelf betalen, de meeste mensen sluiten hier een hypotheek voor af. Nu is het niet zo dat je zomaar een huis kan uitzoeken zonder te kijken naar de kooprijs hiervan. Een huis moet je hoogstwaarschijnlijk financieren met een hypotheek, de hoogte van deze hypotheek ligt aan jouw persoonlijke omstandigheden.

Jouw maximale hypotheek
Allereerst zal de bank gaan kijken naar jouw inkomen en eventueel naar dat van je partner. Er zal gevraagd worden naar je arbeidsovereenkomst en contracten, deze zullen moeten aantonen dat jij in vast dienstverband bent bij een werkgever. Ben je getrouwd, dan zal het inkomen van jouw partner worden meegenomen in de berekening en of deze fulltime of parttime werkt. Ook wordt er gevraagd of je beschikt over kinderen, dit betekend namelijk dat je extra kosten hebt en dus minder kunt lenen.

Aandachtspunten bij het afsluiten van een hypotheek
Wil jij een huis aanschaffen dat boven je maximale hypotheek valt dan is dit zeker niet onmogelijk, wanneer dit het geval is moet je namelijk gaan onderhandelen met de verkopende partij van een huis. Misschien staat het huis al wel heel lang te koop en wil de oude eigenaar er graag vanaf, in dit geval kan het zomaar zo zijn dat de eigenaar een bod onder de vraagprijs accepteert.

Iets anders om rekening mee te houden is de afkorting ‘k.k.’(kosten koper), dit houdt namelijk in dat de bijkomende kosten van de woning op jouw rekening komen. In dit geval is het niet verstandig om met de koopprijs van je woning gelijk aan de maximale hypotheek te zitten. Er komen wellicht kosten bij die nodig zijn om de afhandeling van de koop van je woning en het opstellen en ondertekenen van de hypotheek contracten te betalen.

Factoren maximale hypotheek
Hoeveel je nou uiteindelijk kunt lenen als hypotheek is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Inkomen
  • Ondernemer ja of nee
  • Vaste lasten
  • Lopende schulden

Let op dat wanneer je een woning aanschaft waar nog veel aan moet gebeuren, dat je de financiering van de verbouwing mee neemt in de hypotheek. Mocht je deze verbouwing nou niet bij de hypotheek in kunnen krijgen ga dan kijken of geld lenen een optie is.