Ondernemend

Grafmonumenten steeds persoonlijker en duurzamer

APELDOORN – Sinds 2001 is Riëtte Piening eigenaar van Steenhouwerij Eijgelaar Natuursteen. Naast het hoofdfiliaal in Kampen en een vestiging in Barneveld, is er sinds 2014 ook een vestiging aan de Christiaan Geurtsweg 12 in Apeldoorn. “En we zijn hier al aardig ingeburgerd”, lacht Riëttes echtgenoot Daniel. Het echtpaar werkt in een marktbranche die qua vraag en aanbod continu aan veranderingen onderhevig is. “De opties van natuurmonumenten worden steeds uitgebreider.”

“Twintig jaar geleden maakten we bijna alle grafmonumenten in Nederland”, vertelt Riëtte. “Daarna werden de monumenten vooral in India en China gemaakt, maar tegenwoordig gaan veel mensen voor de natuurstenen uit Europa. Polen en Duitsland hebben bijvoorbeeld veel soorten zwerfkeien en rotsen waar gebruik van wordt gemaakt als grafmonument.” De smaak van de mensen blijft veranderen, ook inzake het eigen afscheid. “We zien dat onze klanten tegenwoordig vaker andere materialen naast natuursteen kiezen, voor strakke ontwerpen en voor mat (gezoet) materiaal in plaats van glanzend”, licht Daniel toe. “De monumenten worden steeds persoonlijker en mensen kiezen voor duurzaam.”

Opkomst internet
Tien jaar geleden waren de klanten van Eijgelaar Natuursteen nog niet zo goed georiënteerd binnen het aanbod aan grafmonumenten als tegenwoordig. Door het toenemend gebruik van internet is de communicatie tussen de klant en het bedrijf eenvoudiger geworden en de wereld in feite kleiner. Tegenwoordig hebben ook steenhouwerijen de kans om landelijk naam te maken. “Acht jaar geleden had iedere stad nog zijn eigen steenhouwerij”, zegt Daniel. “Waar je gevestigd was, daar plaatste je voornamelijk ook de grafmonumenten.” Dat is tegenwoordig wel anders. “Onlangs hebben we nog zes natuurmonumenten in België geplaatst. De mensen zien dat wij kwaliteit bieden en gaan daar ook op af.”

Daniel en Riëtte Piening hebben oog voor detail, dat is hun grote kracht. Naast een groot en wisselend assortiment hebben zij ook flexibele openingstijden. “Wij zorgen niet alleen voor een passend grafmonument, maar bieden ook onderhoud en reparaties. De klant staat voorop.”
In hun eigen glasatelier Art Emotions te Barneveld worden de glasmonumenten gemaakt. Daarnaast behoren ook RVS en (versteend) houten grafmonumenten tot de mogelijkheden. Voor meer informatie, telefoon 055-3030970, e-mail info@eijgelaar.nl  en website www.eijgelaar.nl