Ondernemend

Eye For Others maakt dromen waar

APELDOORN – Eye For Others is een organisatie die zich middels diverse projecten inzet voor kansarme kinderen en hun verzorgers in Zuid-Afrika. Het laatste project, het opzetten van een multifunctioneel centrum, is inmiddels voor een deel gerealiseerd.

Eye For Others is opgericht door Ton van der Smit, die twintig jaar geleden tijdens een familiebezoek in Zuid-Afrika geconfronteerd werd met uitzichtloze situaties van kinderen in de townships. “De levensomstandigheden zijn slecht, terwijl vaak de mogelijkheid tot scholing en medische hulp ontbreekt. De ellende die men in sommige delen van Zuid-Afrika aantreft, is met geen woorden te beschrijven. Met hulp van vrijwilligers probeert Eye For Others via diverse projecten de kansen van deze kinderen en hun verzorgers te vergroten”, vertelt Van der Smit.

“Op dit moment wordt een multifunctioneel centrum in Ritchie opgezet. Behalve een schoolgebouw zal een veiligheidscentrum, een EHBO-/huisartsenpost met wijkondersteuners en kleine apotheek worden gebouwd. Het centrum is dit jaar voor een deel gerealiseerd. Zie voor meer informatie de website en vlogs www.eyeforothers.nl.” Eye For Others werkt in gebieden waar geen andere hulporganisaties aanwezig zijn. Met hulp van de lokale bevolking probeert de stichting ter plaatse mensen met elkaar te verbinden. De afstand tussen culturen en statussen is nog steeds enorm groot. Dankzij vrijwilligers is de ‘Precare’ school in Ritchie nu gereed; dit betekent dat 85 kinderen tussen de 2 en 5 jaar kunnen worden klaargestoomd voor de lagere school. In januari 2017 brengt Ton van der Smit samen met vertegenwoordigers van de Politieacademie opnieuw een bezoek aan Zuid-Afrika om de opzet van het veiligheidscentrum te bespreken. In februari 2017 volgt een groep studenten van de Saxion Hogeschool om een plan te maken voor sportactiviteiten voor gehandicapten en zomer 2017 zal een aantal leerlingen van het Veluws College Walterbosch er de handen uit de mouwen gaan steken.

Vrijwilligers
Van der Smit: “Vrijwilligers zijn altijd hard nodig, iedereen kan zich hiervoor aanmelden. Eenmaal per jaar organiseert Eye For Others een projectreis/werkvakantie naar Zuid-Afrika. De ervaring die men daar opdoet is onvergetelijk. Er wordt gebouwd, gekookt en gewerkt, maar een simpel potje voetbal met de kinderen valt ook onder de werkactiviteiten. Je kunt je eigen ideeën naar voren brengen en brengt samen met elkaar een – voor de lokale bevolking – nieuwe wereld tot stand. Daarnaast is er voldoende tijd om iets van Zuid-Afrika te zien. Om de reis te bekostigen worden het hele jaar door acties georganiseerd. Zo worden binnenkort weer kerstkrentenbroden verkocht. Stichting Eye For Others is een door de belasting erkende ANBI-instelling.”
Ter voorbereiding op de projectreis wordt elke zes weken een werkgroepavond georganiseerd waarbij, behalve het project, ook de cultuur en levensomstandigheden in Zuid-Afrika worden besproken. De eerstvolgende inloop-/werkgroepavond vindt eind november plaats (zie te zijner tijd de website voor locatie en aanvangstijd). Wie meer informatie wil, kan mailen of bellen naar Antoinette Knapen (antoinetteknapen@eyeforothers.nl of 06-44660017). Belangstellenden voor de werkgroepavond kunnen via hetzelfde e-mailadres hun komst melden.