Stedendriehoek

Maarten van der Weijden boegbeeld van Swim to Fight Cancer

APELDOORN – Op zondag 18 september duikt sportief Apeldoorn bij de fietsbrug het kanaal in om zoveel mogelijk geld bij elkaar te zwemmen voor Swim to Fight Cancer. De opbrengst van dit evenement komt ten goede aan onderzoek dat nog meer kansen biedt om kanker te genezen. Voortrekker van het hele gebeuren – in nauwe samenwerking met KWF Kankerbestijding – is Maarten van der Weijden, de talentvolle zwemmer die na het overwinnen van leukemie Olympisch- en Wereldkampioen werd op de lange afstand in open water.

Maarten, in 2008 werd je Sportman van het Jaar en je nam afscheid van het zwemmen met de woorden: “Nu ik heb kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is na kanker, is de cirkel rond.”  Wat is het belangrijkste dat jij je lotgenoten wilt meegeven? “Dat het krijgen van kanker niet altijd per se het einde betekent. Als je behandeling aanslaat, zijn er weer mogelijkheden om je leven op pakken en te gaan voor wat je wilt bereiken. ‘Jij hebt geluk gehad met je uiteindelijke genezing’, zal een aantal mensen zeggen. In hoeverre is geluk tijdens je ziekteverloop maakbaar volgens jou? Wat mij betreft bestaat die maakbaarheid niet. Ik ben als patiënt in het ziekenhuisbed gaan liggen en heb alles in berusting ondergaan. Dat is een keuze die ik gemaakt heb, waarbij ik het accepteren van mijn behandeling heel serieus nam; je gaat natuurlijk niet moedwillig je kans op genezing verkleinen. Er is wel sprake van geluk dat je, zoals ik, overleeft terwijl anderen bij dezelfde behandeling doodgaan. Ik vind dat laatste altijd heel belangrijk om te benoemen: als ik zou zeggen dat mijn genezing voor een groot deel aan mij zelf te danken is, dan zou ik daarmee tegelijkertijd aangeven dat degenen die gaan sterven iets niet goed hebben gedaan!”

Voor je ligt een blanco tegeltje: welke spreuk mag erop? “Ik zou erop zetten ‘Accepteer pech, leef jouw leven’.”

De kern van Swim to Fight Cancer is voor mij… “In samenhorigheid geld inzamelen voor kankeronderzoek, zodat de kans op herstel voor toekomstige patiënten weer net iets groter is.”

Even een mini-pitch om mensen op te roepen een nat pak te halen voor het goede doel. “Ik heb uiteindelijk mijn leukemie overwonnen door een stamceltransplantatie en daarbij heeft kankeronderzoek in Nederland een grote rol gespeeld. Dus als ik evenementen als Swim to Fight Cancer kan promoten, waarin kankeronderzoek én zwemmen samenkomen, dan doe ik dat heel graag!”

Trek je nog een baantje mee 18 september? “Absoluut. Dat doe ik in alle steden waar Swim to Fight Cancer plaatsvindt. (Dordrecht, Den Haag, Delft, Haarlem en Hoorn). En ja… ik blijf een zwemmer, hè!”

Swim to Fight Cancer is een zwemevent waarbij deelnemers door natuurlijk buitenwater in een stad zwemmen en hun prestatie laten sponsoren. Op zondagmiddag 18 september 2016 gaat dat voor een regio van 50 kilometer rondom Apeldoorn plaatsvinden in het Apeldoorns Kanaal. De opbrengst wordt volledig ingezet in de strijd tegen kanker. De zwemafstand is ongeveer 1.500 meter. Deelname staat open voor individuen en (bedrijven) teams.  De minimumleeftijd om mee te doen is 16 jaar.

Voor de jeugd van 10 tot en met 15 jaar is er een Junior Swim. Volwassenen betalen €75,- en junioren €50,- aan inschrijfgeld. Bedrijven betalen €1.000,- om vier deelnemers in te zetten. De deelnemers gaan verder de uitdaging aan om minimaal €250,- aan donaties te werven. De totale donatieopbrengst gaat volledig naar de stichting Fight Cancer en via KWF Kankerbestrijding naar wetenschappelijk kankeronderzoek/preventie en wordt besteed aan fellowships: persoonlijke beurzen voor jonge, talentvolle artsen en onderzoekers. Meer info is te vinden via: Apeldoorn.SwimtoFightCancer.nl.