Stedendriehoek

Klucht vol misverstanden

WARNSVELD – Bij Alliance Francaise Zutphen wordt zondag 20 januari om 15.00 uur de Franstalige klucht Quiproquos (misverstand) op de planken gebracht in ’t Nut, Breegraven 1 te Warnsveld. Dit toneelstuk van Charles-Henri Ménival, uitgevoerd door het theatergezelschap Le GEST, is gebaseerd op een mengeling van drie belangrijke, komische toneeltradities: vaudeville, satire en de Commedia dellArte.

In een burgerlijke salon komen de typische personages van deze klucht bijeen: de man, de vrouw, de geliefde, de dochter, het dienstmeisje en de buurman. De eetgasten verdringen zich al bij de voordeur. Alles zou probleemloos moeten verlopen, maar wat als de hoofdpersoon zich op het laatste moment laat vervangen? Hij zegt: ‘Stel je voor dat het door een onverklaarbare toverij mogelijk zou zijn om van rol te verwisselen. Door mijn hoed op te zetten neemt u tegelijkertijd mijn naam aan, mijn beroep en mijn fortuin. Wanneer u bij mij thuis komt, omhelst mijn vrouw u alsof u altijd mij bent geweest. Maar inwendig bent u uzelf gebleven’. Het belooft een vrolijke middag te worden.

Het toneelstuk wordt vertolkt door het theatergezelschap Le GEST (Groupe d’Expression Scénique et Théâtrale) uit Den Haag, waarvan de acteurs allen Franstalig zijn. Zij hebben een theateropleiding gevolgd en werken momenteel als semi-professionals. Het spel dat ze neerzetten is van een bijzonder hoog niveau.

Voor een goed begrip van het stuk wordt een goede kennis van de Franse taal aangeraden. Op de website https://afpb.nl/zutphen/programme-culturelle-2018-2019/ vindt men de integrale tekst, die men kan downloaden en printen zodat men het toneelstuk beter kan volgen. Leden en cursisten van Alliance Française en middelbare scholieren hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen €7,50 entree.