Stedendriehoek

In de bloedhitte kijken naar de bloedmaan

STEDENDRIEHOEK – Vanavond tussen 21.30 en 23.15 uur is de bloedmaan te zien, een bijzonder fenomeen dat waarschijnlijk door veel mensen zal worden bekeken.

Door het heldere weer zal de bloedmaan goed zichtbaar zijn. De vorige maansverduistering was in september 2015. Volgens het Anton Pannekoek Instituut, het astronomie instituut van de Universiteit van Amsterdam, zijn dit bijzondere verschijnselen. “De reden dat we de maan vanavond zo groot zien komt door een optische illusie, een vertekend beeld. Vandaag staat de maan relatief ver van ons af. De maan draait een elliptische baan om de aarde en in de zomer staat hij verder van ons af dan in de winter. Doordat de maan laag boven de horizon op komt lijkt hij door vertekening heel groot, ook omdat hij zich aftekent tegen huizen en bomen. En dat terwijl de maan in werkelijkheid kleiner is dan op andere momenten in zijn baan.”
De maansverduistering zien we altijd vanaf één kant. Dit heeft te maken met de zwaartekracht. De maan trekt aan ons en wij trekken aan de maan, waardoor wij dus altijd dezelfde kant zien van de maan.

Vier planeten helder in beeld
Er is vanavond nog meer te zien dan de bloedmaan. Er zijn vier planeten goed te zien tijdens de maansverduistering. Rechts onder de maan staat Mars en zuidelijk staan Jupiter en Saturnus, waarbij Jupiter de meest heldere is van de twee. Ook Venus is goed te zien. Die is zichtbaar westelijk van de maan en is vanavond het helderste licht aan de hemel.