Stedendriehoek

Geweien en trofeeën op De Hoge Veluwe

Afgeworpen geweien
Elk jaar laten de mannelijke edelherten in het voorjaar hun geweien vallen. Het tijdstip van afwerpen wordt door de hoeveelheid mannelijke geslachtshormoon bepaald. De oudere herten werpen ze als eerste af (februari-maart), en pas later komen de jongste herten, in maart-april. Voor ons als jachtopzichters van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is dit een drukke periode. Wij houden de edelherten scherp in de gaten, en houden bij welk hert heeft afgeworpen en welk hert nog niet. De afgeworpen geweien proberen wij te zoeken en te verzamelen.

Dat zoeken en verzamelen doen we niet zomaar. We doen dit voornamelijk omdat de geweien van belang zijn voor een globale leeftijdsaanduiding van de mannelijke edelherten. Elk jaar vinden we in het Park ongeveer 80% van de geweien terug. 

Leeftijd bepalen
De leeftijd van een edelhert is te zien aan de dikte van het gewei, maar ook aan het lichaam van het hert. Heeft het edelhert bijvoorbeeld een rechte rug, of heeft hij juist een hangende rug? Begint zijn nek te hangen, of is hij nog mooi recht? Dit zijn allemaal kenmerken waaraan te zien is of het een jong of oud hert is. De meest nauwkeurige leeftijdsbepaling is door middel van de kiezen in de kaken; aan de slijtage van de kiezen kan er een redelijke leeftijdsbepaling gedaan worden. Deze methode is echter wel alleen mogelijk bij dieren die niet meer in leven zijn.

Wildtellingen en biodiversiteit
Vanwege de optimale situatie voor de biodiversiteit in het Park, moet er elk jaar een aantal dieren geschoten worden. De aanwezigheid van de ene soort heeft namelijk direct invloed op de aanwezigheid van andere plant- en diersoorten in het Park. Deze balans moet goed blijven. De wildtellingen worden gehouden in maart en april en worden gedaan door wildkenners en faunabeheerders. Als het afschot is bepaald, wordt het over de maanden juli tot en met februari gerealiseerd.

Trofeeënshow
Aan het eind van de afschotperiode worden de geweien van de edelherten gekeurd op een trofeeënshow. Deze keuring wordt gedaan om te kijken of er goed afschot is gepleegd. De geweien in combinatie met de daarbij behorende kaken met kiezen worden gekeurd door specialisten. Zij letten er ook op of het jonge of oude herten zijn. Niet alleen de mannelijke edelherten worden gekeurd, maar ook de mannelijke damherten, volwassen mannelijke wilde zwijnen en de moeflonrammen. 

Ook in het Bezoekerscentrum van het Park worden de geschoten trofeeën tentoon gesteld voor het publiek, tijdens de Jacht- en Wildbeheertentoonstelling. U kunt een kijkje komen nemen van 31 maart tot en met 20 april.

Door jachtopzichter Pieter Hidma