Stedendriehoek

Freek activeert zelf het maandelijkse luchtalarm

APELDOORN – Zo’n kans krijg je niet snel, maar Freek (17 jaar) uit Veenendaal kon zijn geluk niet op toen hij op maandag 2 januari om 12.00 uur zelf het luchtalarm mocht activeren in de Meldkamer Oost-Nederland (MON) in Apeldoorn.

Elke eerste maandag van de maand neemt de spanning toe bij Freek. De sirene gaat zo af! Familie en vrienden kunnen rekenen op een e-mail van Freek om ze daarop te attenderen. Menigmaal heeft hij zijn ouders verzocht het geluid op te nemen. En ook op school wil Freek graag het luchtalarm goed kunnen horen en gaan, in overleg met de leerkracht, speciaal voor Freek de ramen en deuren open.
Zijn fascinatie voor het luchtalarm begon zo’n 5 jaar geleden toen Freek schrok van het harde geluid.
Vanaf dat moment wilde hij alles weten. Waar komt het geluid vandaan? Hoe werkt het precies?
Zijn moeder vertelt: ”Freek heeft een verstandelijke beperking en leert daarom niet zo snel als anderen. Doordat hij zich ging interesseren in het luchtalarm heeft hij leren klokkijken. Hij kan nu plannen en met een agenda werken. Hij weet alle ‘luchtalarm-dagen’ voor 2017 uit zijn hoofd.”
“De volgende is op 6 februari”, weet Freek. Jeroen Nagtegaal, centralist MON, checkt het even op de computer en natuurlijk heeft Freek gelijk!

Dat het luchtalarm zijn grote passie is, laat Freek zien met een zelfgemaakte alarmpaal. Thuis houdt hij zorgvuldig bij wanneer deze getest moet worden en via een zelfbedacht systeem weet hij precies wanneer het 12 uur is. Eerder heeft hij al in Veenendaal met een hoogwerker een alarmpaal van heel dichtbij gezien. Aan een sleutelhanger die hij altijd om heeft, hangt de foto van die paal.
Dat hij nu te gast mag zijn op de meldkamer vindt Freek helemaal te gek. Jeroen laat hem zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. Om 12 uur precies drukt Freek de knop in en activeert daarmee alle alarmpalen in een groot deel van Gelderland en Overijssel. Met een brede lach luistert hij vervolgens aandachtig naar de sirene die door het opengezette raam klinkt. Voor deze bijzondere gelegenheid krijgt Freek tenslotte een diploma uitgereikt dat hij geslaagd is voor het bedienen van het waarschuwingsalarmeringssysteem. Wat een bijzonder moment.” Straks ga ik met mijn ouders naar vrienden in Hattem. Ik ga ze meteen vragen of ze het alarm ook gehoord hebben!”, zegt Freek enthousiast.
Het waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS) waarschuwt mensen voor rampen. Men wordt dan verzocht naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en radio en/of tv aan te zetten.
Elke eerste maandag van de maand (m.u.v. feestdagen) worden de alarmen getest.
Nederland telt ruim 4000 zogeheten WAS-palen.
Het alarm gaat uiterlijk 2020 verdwijnen. Vanaf dan is NL-Alert (voor mobiele telefoon) het belangrijkste alarmmiddel van de overheid. Kijk voor meer informatie over NL-Alert op www.crisis.nl/nl-alert.