Stedendriehoek

Coronatoegangsbewijzen flink in trek

– Sinds afgelopen zaterdag moeten bezoekers van horecagelegenheden, bij evenementen, festivals en bioscopen en theaters een QR-code kunnen laten zien. Over een week of vijf beraadt het kabinet zich opnieuw over de noodzaak van het coronatoegangsbewijs (CTB).

In de tussenliggende periode wordt onderzocht wat de effecten zijn van het loslaten van de anderhalvemeterregel en of het CTB effect heeft. Het bewijs is bedoeld om grote groepen wel bij elkaar te laten komen als er geen voldoende afstand bewaard kan worden.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge liet maandag 27 september een dubbel geluid horen. “We moeten nu eerst zien wat er gebeurt. Als het oploopt, moeten we misschien iets verbreden. Als het de goede kant opgaat, kunnen we afschalen”, aldus De Jonge. Feit is dat we het ondertussen nog wel een tijdje vol moeten houden.

Niet in de file maar wel lekker op stap

Minder files
De grote drukte die men na de versoepeling op de wegen verwachtte bleef maandagochtend tijdens de eerste ochtendspits uit. “Het grootste deel woon-werkverkeer blijkt nog altijd de spits te mijden”, constateerde de ANWB. Op het hoogtepunt van de spits stond er maandagochtend ‘maar’ 210 kilometer file. “Dat is ruim 40 procent minder file in vergelijking met de maandagochtendspitsen in 2019.” De drukste spitsen met het meeste woon-werkverkeer zijn op de dinsdagen en donderdagen. “De vraag is of ook dan het aantal files fors minder is dan voor de coronatijd”, schrijft de ANWB.

Toename testen
Files waren er afgelopen weekend wel op de testlocaties. Er werden meer dan drie keer zoveel toegangstesten gedaan dan in het weekend ervoor, aldus Pier Eringa voorzitter van de Stichting Open Nederland. Mensen lieten zich vooral op zaterdag testen, toen maakten 108.000 mensen een afspraak. In totaal werden dit weekend 211.000 afspraken gemaakt. Dat waren er vorige week nog 65.000.
De vrees voor lege stoelen in de horeca omdat mensen zich niet zouden willen laten testen, bleek ongegrond. Volgens Eringa is inmiddels het grootste deel van Nederland gevaccineerd, en wordt een klein deel van de bevolking getest. De meeste tests waren bedoeld om toegang te krijgen tot een café, evenement of sportwedstrijd. Er werden 120 locaties ingezet, inclusief zes XL-locaties en de twee nieuwe locaties op Vlieland en Schiermonnikoog. Open Nederland streeft naar goede bereikbaarheid. Mensen zouden op maximaal 30 minuten reizen een test moeten kunnen laten doen. Daarom werd zondag nog een nieuwe locatie geopend in Oostburg, in Zeeuws-Vlaanderen. Deze week opent er nog een extra testlocatie in Winterswijk.

Artiesten verdeeld
Misschien was Lange Frans ook bang voor het uitblijven van publiek, want hij beklom de bühne tijdens een QRcode-event. Onder de foto’s die online rondgaan is het commentaar niet van de lucht, zoals ‘Hey @langefrans, Doe je mee aan medische apartheid?’ De rapper lijkt hiermee een draai van honderd graden gemaakt te hebben, want lange tijd profileerde hij zich als complotdenker en corona-ontkenner. Hij schond herhaaldelijk de geldende richtlijnen, waarop  videoplatform YouTube zijn account verwijderde.
Douwe Bob kiest voor een andere insteek. Hij heeft zijn tour dit najaar gecanceld omdat hij het discriminerend vindt dat zijn publiek een QR-code moet laten zien. In een video op Instagram geeft hij aan daar niet aan mee te willen doen. De zanger zelf is niet gevaccineerd. “Dit is niet waarom ik muzikant ben geworden. Ik wil de mensen liefde geven en schoonheid brengen en voor mezelf een leuke tijd hebben. Ik heb een tour staan. Ik ga het niet doen. De discriminatie is te groot.”
Onlangs lieten ook Hans Teeuwen en Jandino Asporaat hun voorstellingen om dezelfde reden niet doorgaan.