Stedendriehoek

‘Buiten de auto plassen bij min 40 graden Celsius’

STEDENDRIEHOEK – Morgen, vrijdag 6 januari, beginnen in het Gelderse Beek 114 teams aan de ScanCoveryTrial. Deze tocht gaat in één week tijd kriskras door het prachtige Scandinavië. “Tijdens deze week rijden we ruim 7.000 kilometer en dat onder omstandigheden met veel sneeuw, ijs en temperaturen die kunnen dalen tot wel min 47 graden Celsius”, vertelt Apeldoorner Frank Moormann, die samen met Mark Kortekaas de monsterrit hoopt te volbrengen in een Volvo V60 D5 AWD Twin Engine. De vorderingen van het team zijn te volgen in onze papieren krant, op onze website en op televisie via RTL7.

De zevende editie van deze Scandinavian Road Trip finisht zondag 15 januari. De route is net als voorgaande jaren – behoudens de speciale bestemming – topgeheim, maar gaat ongetwijfeld een betoverende indruk achterlaten bij de deelnemers en de vele volgers. De ScanCoveryTrial is beslist geen race of rallywedstrijd, maar een autotoertocht waarbij een strikte naleving van de verkeersregels van essentieel belang is voor de gehele toertocht. Naast navigatie via coördinaten maakt ScanCoveryTrial ook gebruik van een routeboek met leuke klassement(puzzel)proeven.

De regio Stedendriehoek levert diverse teams, waaronder twee van Volvo Nieuwenhuijse, onder de namen Moose Power I en Moose Power II. Moormann en Kortekaas vormen team II, Ludo Haveman & Koen Heikens samen team I, in een Volvo XC90. Moose Power I wordt daarnaast onder meer gesponsord door de Internet Jongens van Haveman. Ook andere sponsors maakten deelname van deze teams mogelijk.

Tijdens deze editie is de speciale bestemming de Lofoten. Deze prachtige eilandengroep voor de kust van Noorwegen wordt keer op keer tot de mooiste ter wereld verkozen. De Lofoten liggen midden in de woeste Noorse Zee, ruim boven de Poolcirkel. Maar niet alleen deze eilandengroep is een ‘once in a lifetime’-belevenis voor de deelnemers van 2017; ze gaan op de enige rustdag immers ook mee met een spectaculaire walvissafari. Tijdens het ScanCoveryTrial 2017-programma ontbreken ook de speciale Laplandactiviteiten, waaronder een spectaculaire tour met sneeuwscooters, niet. De deelnemende teams overnachten gedurende de week in topaccommodaties, maar dat mag ook wel na telkens een etmaal navigeren door onbekend terrein onder barre omstandigheden.

Frank Moormann, werkzaam bij Volvo Nieuwenhuijse, vertelt zich goed te hebben voorbereid op de tocht door het schitterende Scandinavië. “Of ik nog beren op de weg zie? Ha, eerder elanden!” refereert hij breeduit lachend aan de in het hoge noorden roekeloos overstekende dieren én aan de naam van zijn team: want ja, Moose Power staat voor Elanden Kracht, zeg maar ‘EK’. “Het is een pittige uitdaging, want het zijn korte dagen daarboven. We hebben met ons team geoefend tijdens een nachtelijke rally op plaatsen waar je in het donker echt gedesoriënteerd bent. Alleen de temperaturen van -40 kun je in Nederland niet nabootsen. Bijvoorbeeld: buiten de auto plassen bij die kou, hoe doe je dat?” Moormann is juist helemaal geen liefhebber van kou, sneeuw en ijs. “Ik ben ooit een keer in IJsland geweest, maar verder trekt het me niet echt hoor!”

De opzet van de Moose Power-equipe is om de beide Volvo’s kort bij elkaar te houden, maar of dat lukt hangt af van de stuurmans- en navigatiekunsten van de vier Apeldoorners. En van de weersomstandigheden natuurlijk. Resteert de vraag hoe de deelnemers tijdens de diverse etappes in leven hopen te blijven. Moormann knikt: “Vooral heel veel krentenbollen, een stel mueslirepen en leuk om te vermelden is ook dat we een kleine espressomachine mee hebben voor een lekker vers bakkie leut!

 

De overige deelnemende teams uit de regio Stedendriehoek zijn:

Evertse & Van de Scheur (Apeldoorn), met Henk van de Scheur & Gert Evertse in een BMW X5.

Team 27 Berghuizerbad voor schoolzwemmen (Veessen, Epe), met Harco Mulder & Benjamin Bonhof in een Volvo V70 AWD.

Verkeersonderwijs.nl (Hall), met Gerwin Bult & Robbert Volker in een Land Rover Disco.

The Icerockets (Twello), met Eric Jansen & Roland Turk in een BMW X3.

Epe, met Ronald Hof & Gerbrand van Lohuizen.