Stedendriehoek

Zwaarbevochten eerste punt voor Go Ahead Eagles

Henrik Ojamaa viert zijn doelpunt. Foto Erik Pasman

DEVENTER – De volle Adelaarshorst verwelkomde het eerste Eredivisiepunt met een bescheiden applaus. Na de verloren seizoensouverture in Den Haag van acht dagen eerder hield Go Ahead Eagles zondagmiddag aan de thuispremière tegen NEC een zwaarbevochten gelijkspel over. Het grootste deel van de 9.123 toeschouwers kon met die 2-2 leven. Hans de Koning deelde dat voldane gevoel. “Mooi dat we het eerste punt binnen hebben.”

 

In zijn voorwoord in het programmaboekje dempte de trainer van de Eredivisienieuweling uit Deventer al op voorhand al te hoge verwachtingen. “We weten dat het een ontzettend zwaar jaar voor ons wordt in de Eredivisie. Normaal gesproken krijgen we vaker te maken met tegenslag en teleurstelling, dan met een hosannastemming. Als we aan het eind van de rit maar 34 punten hebben, want zo zwart-wit en berekenend moeten we naar dit seizoen kijken.”

Van wat er in het Matchday-magazine gedrukt stond, bleek geen woord gelogen. Zeker na een van de thuisploeg uiterst povere eerste helft zal menig Eagles-supporter weinig vertrouwen meer hebben gehad in een goede afloop. Passie en wilskracht in overvloed, kansen nauwelijks. Go Ahead Eagles trof het dat het met NEC in de eerste thuiswedstrijd een van de andere zwakkere broeders uit de hoogste speelklasse op bezoek kreeg. De leden van het Nijmeegse vreemdenlegioen waren dan wel meestal een stapje eerder bij de bal, zij blonken evenmin uit in het stichten van doelgevaar. In de 33e minuut moest de Deventer goalie Theo Zwarthoed weliswaar capituleren op een inzet van Kevin Mayi, maar met een 0-1 achterstand na 45 minuten viel de schade voor de Deventenaren alleszins te overzien.

Het tikje van de tegengoal dreunde nochtans wel behoorlijk door, zo gaf Hans de Koning op de aansluitende persconferentie te kennen. In de kleedkamer moest de coach van de thuisploeg al zijn motivatietalenten aanspreken om het aangeslagen moreel op te krikken. “Dan sta je met 1-0 achter. Dan zie je die kopjes in de rust. Daar was wel een reparatie voor nodig. Ik heb gezegd: gooi alles van je af. Als je ten onder gaat, dan strijdend. Met z’n allen volle bak vooruit en dan zie we wel hoe het aan het einde van de rit is.”

 

Zondagsschot
Zijn onderdanen namen de woorden van De Koning ter harte. Vuur zat er al genoeg in, in het eerste deel van de tweede helft begon Go Ahead Eagles zowaar te vlammen. Al kwam daar eveneens het nodige fortuin bij kijken. Sander Duits gaf in de 49e minuut een nieuwe dimensie aan het begrip zondagsschot. Hard was de uithaal van de Eagles-aanvoerder van een meter of tien buiten het strafschopgebied zeker, onhoudbaar allerminst. Toch hield NEC’s Franse sluitpost Joris Delle de bal niet tegen: 1-1. Tien minuten later schoot nieuweling Henrik Ojamaa uit zijn slof. En niet zo’n klein beetje! Vanaf de rechterflank joeg de Estse international, wiens positie door lokale mediavertegenwoordigers al na één duel ter discussie werd gesteld, het speeltuig met links snoeihard buiten bereik van Delle in de linkerbovenhoek. De Adelaarshorst ontplofte.

Go Ahead Eagles slaagde er niet in de voorsprong lang vast te houden. In de 66e minuut viel de gelijkmaker. Nadat Wolters met een fraaie tuimeling tevergeefs probeerde een vrije trap te versieren, ging het enkele seconden later aan de andere kant van het veld mis. De verdedigers van de thuisploeg reageerden niet adequaat op de snelle tegenstoot van de gasten, Zwarthoed weifelde bij het uitkomen van zijn doel, waarop het voor Mayi een koud kunstje was om de Eagles-keeper voor de tweede keer te passeren.

De thuisclub liet na de hartstochtelijke inzet in de slotfase te belonen met drie punten. Randy Wolters had kort voor tijd tot twee keer toe de winnende goal op zijn schoen. Beide keren faalde de linksbuiten in al z’n enthousiasme. In de 86e minuut stormde Wolters alleen op het Nijmeegse doel af, maar schoof hij de bal tégen in plaats van langs Delle. In de laatste minuut van de officiële speeltijd zag hij een verwoestende uithaal uiteen spatten op Delle’s vuisten.

Desondanks keek Hans de Koning op de aansluitende persconferentie tevreden terug op hoe zijn manschappen het er vanaf hadden gebracht. “NEC kent toch wel wat spelers die wat balvaster zijn dan wij. Ze spelen wat makkelijker. Dan hoop je dat je dat dicht kan houden. We krijgen de counter waarin we allemaal net even té gretig zijn. Dan moeten we even die handrem erop zetten. NEC maakt het geweldig af. Theo had in zijn kop dat als hij buiten de zestien een overtreding maakt, het een rode kaart is. In de zestien dacht hij een kans te hebben. Doodzonde. Er waren dan één, twee momenten dat NEC nog wat kon. We hadden ‘m zelf ook op de slof met Randy Wolters. Dan kan je wel vrede hebben met een 2-2. Voor de mensen hier thuis hebben we toch weer wat geboden. Het zal iedere week een stapje hoger worden. Daar heb je aanpassing aan nodig, zo simpel is dat.”

Door Rob Kruitbosch