Stedendriehoek

Wouter at Sea wil zeilend en lerend de wereld rond

Inzameling jeugdige Deventenaar voor monstertocht met antieke driemaster

DEVENTER – De Regina Maris, een snel en zeer zeewaardig schip, het vlaggenschip van School at Sea. Met haar 48 meter lengte en een totaal zeiloppervlak van 650 m2 kan deze antieke driemaster de historische West-Indische handelsroute zeker aan. Op 17 oktober is het weer zover. Vierendertig leerlingen, afkomstig uit Nederland en een aantal internationale studenten gaan dan een half jaar aan boord. En nee, niet voor een vakantie!

 

Het uitzetten van de route, het zetten van de zeilen, wassen en schoonmaken…alle denkbare werkzaamheden aan boord worden door de leerlingen verricht, maar daarnaast gaat ook de studie van de leerlingen gewoon door, inclusief toetsen. Wouter Doeven uit Deventer zet alles op alles om erbij te zijn; dit najaar moet het gebeuren!

Varend onder een Nederlandse vlag en met als thuishaven Amsterdam, heeft de Regina Maris inmiddels vele oversteken op haar naam staan. Is het schip niet op overtocht, dan bevaart het de Oostzee of wordt het gebruikt als Sail Training schip voor de kust van Afrika. De leerlingen die in oktober aan boord gaan, hebben een zeewaardig schip aan de Regina. Naast alle moderne communicatiesystemen, radar, GPS-navigatie en automatische piloot zorgt een Caterpillar Dieselmotor van 365 pk in de machinekamer voor een betrouwbare back-up. Twee generatoren zorgen voor stroom en dat onder alle weeromstandigheden. School at Sea daagt leerlingen uit tot teamwerk, inspiratie, creativiteit en verantwoordelijkheid. ‘You Sail. You learn’, dat is de visie. Martin Duba, kapitein en eigenaar van de Regina Maris en mede-oprichter van School at Sea, is een echte zeeman. Hij werd geboren op een scheepswerf en na te hebben gewerkt op de werf van zijn ouders, is hij sinds 1969 kapitein op verschillende zeilschepen geweest. Na een soortgelijk project in Duitsland besloot Martin dat ook Nederland, als grote zeevaartnatie, zo’n kans moet bieden aan leerlingen en hij startte School at Sea in Nederland op, een succesvol project.

Vechtlust en teamspirit
Wouter, leerling op Het Vlier in Deventer, wilde afgelopen jaar al mee op de zeiltocht naar de Caraïben, maar dat lukte helaas niet. “Om mee te mogen moet je een flink bedrag bij elkaar hebben, 22.000 euro, en die heb ik niet zomaar liggen.” Maar ook dan is het nog niet vanzelfsprekend dat de zeilen kunnen worden gehesen. Elk jaar zijn er zo’n 150 aanmeldingen en daarvan mogen 34 leerlingen mee aan boord. “Je moet dus echt je vechtlust tonen en laten zien dat je in de groep past. Gedurende een half jaar zijn de leerlingen volledig op elkaar aangewezen, dus een goed samenwerkend team is van het grootste belang.”

Wouter vervolgt: “Buiten een klaslokaal kun je zoveel meer leren. Zeilen is mijn passie en ik heb hier al zoveel ervaring mee, dat ik School at Sea nu echt wil en moet doen. Het is hard werken. Na een instructie zorgen wij zelf voor het reilen en zeilen op het schip, maar daarnaast gaat onze studie ook gewoon door. Het is dus hard werken, want bij terugkomst na een half jaar moet je alle studietoetsen hebben gemaakt om weer volledig mee te draaien in de klas. En dat naast het fysieke werk; zeilen, schoonmaken, koken…alles doet de groep zelf.” Het doel van School at Sea is de jongeren veel te leren en ervaring te laten opdoen. Naast verantwoordelijkheid, teamwork en zelfbewustzijn komen de leerlingen, dankzij alle ervaringen en verantwoordelijkheden, sterker in hun schoenen te staan.

Wouter is hard aan het werk om zijn droom te verwezenlijken. Naast het benaderen van bedrijven en instellingen in de hoop dat deze hem willen sponsoren, zorgt hij dat hij zichtbaar is. “Zo sta ik van 16 tot 20 maart op de Hiswa Rai, waar ik mijn verhaal kan doen aan hopelijk veel mensen. Dit jaar ben ik echt voortvarend van start gegaan en ik heb dan ook al een deel van het bedrag binnen. Een sponsor heeft mij geholpen aan wimpels en ik hoop natuurlijk dat veel meer bedrijven mij willen sponsoren. Wat ik hen te bieden heb? Ik kan, met hulp van een partner, een professioneel bedrijfsfilmpje laten maken. Zo kan ik bedrijven ook echt iets bieden in ruil voor sponsoring.” Wouter blijft ideeën en acties bedenken, net zo lang tot hij kan inschepen op de Regina Maris.

Volg de ontwikkelingen van Wouter via www.wouteratsea.nl en voor informatie over School at Sea: www.schoolatsea.nl