Stedendriehoek

Wie maakt Het Verschil in Deventer?

DEVENTER – Voor de derde keer is de werkgroep diversiteit Deventer op zoek naar een persoon of organisatie die in deze gemeente ‘het verschil’ heeft gemaakt. Dit jaar is er speciale aandacht voor sport, beweging en dans. Wie heeft zich sterk gemaakt tegen discriminatie? Wie heeft verschillen tussen mensen verkleind in plaats van uitvergroot? Wie heeft groepen of personen dichter bij elkaar gebracht? De organisatie zoekt iemand die opkomt voor mensen in de verdrukking en die daarmee Deventer een beetje mooier maakt.

“Nomineer hem of haar voor Het Verschil, de Deventer anti-discriminatieprijs. Iedereen kan dat doen via de website www.hetverschildeventer.nl. In bibliotheken en andere openbare gebouwen liggen papieren folders. En altijd kunt u bellen naar het Etty Hillesum Centrum: 0570-641003. De uiterste datum is woensdag 15 februari. De prijs Het Verschil bestaat uit een kunstwerk van een Deventer kunstenaar en een subsidiebedrag tot 500 euro dat besteed mag worden aan een passende activiteit.” De inspiratie voor deze prijs werd geleverd door een groep dappere jongeren die in 1942, uit solidariteit met hun medestudenten aan de Tropische Landbouwschool, een Jodenster gingen dragen. Voor die solidariteitsactie werden ze opgepakt en drie weken vastgehouden in kamp Amersfoort.

Mensen worden achteruit gezet omdat ze een handicap hebben, mogen niet meer meedoen omdat ze te oud zijn, worden gepest om hun huidskleur, buitengesloten vanwege hun geloof of seksuele geaardheid. Het gaat niet om een grootse heldendaad. Het kan gaan om een organisatie die zich sterk maakt voor rolstoeltoegankelijkheid in Deventer, iemand die zijn teamgenoot aanspreekt op het gebruik van homo als scheldwoord, of een organisatie die actief is voor deelname van (verstandelijk) gehandicapten aan reguliere sportactiviteiten.

Burgemeester Andries Heidema gaat de prijs uitreiken op dinsdag 21 maart, Internationale dag tegen racisme en discriminatie.