Stedendriehoek

Troosthuisje in Actie warm hart 2021

Boudewijn Betzema luistert met hart en ziel.

Troostdichter Boudewijn Betzema ontving onlangs goed nieuws. Zijn goede doel Stichting Troosthuisje is goedgekeurd voor deelname aan ‘Actie warm hart 2021’ van de KRO/NCRV. Betzema: “Wij kunnen in aanmerking komen voor een fijne, flinke donatie om ons troostwerk volop door te zetten.”

Alhoewel de dichter bemoedigt en een lichtpuntje biedt, kan hij zélf ook wel de nodige steun gebruiken. “Hoe blij we ook zijn met de diverse donaties die we regelmatig ontvangen en hoe zorgvuldig onze penningmeester Jan Barwegen ook met dit gemeenschapsgeld omgaat, telkenmale zien we de bodem van ons schatkistje weer glimmend tevoorschijn komen. Wij hebben kans op een mooi bedrag om ons werk voort te kunnen zetten. Doen jullie met ons mee?” doet Betzema zijn oproep.

De gewezen provinciedichter uit Deventer startte zijn troostwerk in 2016. “Ik voelde de behoefte om de sterk verhardende samenleving te verzachten via compassie en empathie. In mijn periode als provinciedichter struinde ik een keer door Zwolle, toen mijn oog plotseling werd getrokken naar het Brugwachtershuisje. Uit het niets viel me gelijk het woord ‘Troosthuisje’ in. Ik nam contact op met de twee meiden die het in hun beheer hadden en kroop er vervolgens in als Troostdichter. Mensen konden twee of drie dagen per week bij me aankloppen. In de periode van juli tot augustus vielen er vijftig mensen bij me binnen. Dat is best veel, ik schrok ervan. Ik merkte dat ik kon troosten, vooral door te luisteren. Ik heb er zelf het woord Troostdichter aangehangen om het troosten niet te zwaar te maken. Het woord troosten roept associatie met het geloof op. Troostdichter klinkt echter lief, zacht en vriendelijk en dat ben ik ook.”

Troostprijs is hoog
Alles heeft zijn prijs, ook al is het gratis. Boudewijn was in mei, juni en juli van dit jaar weer actief in het Zwolse Troosthuisje en moet er nu nog van bijkomen. Vanaf zijn vakantieadres vertelt hij dat het hem niet in de koude kleren is gaan zitten. “Ik heb het als pittig ervaren. In die drie maanden dat ik er zat, zijn er zes vrouwen bij mij gekomen met een geschiedenis van misbruik en mishandeling. Ze waren in de leeftijd tussen 18 en 87 jaar. Het was heel heftig. Ik heb niemand over corona gehoord, maar ik denk dat het isolement gedurende de coronaperiode onderliggend trauma heeft uitvergroot. Voor zover ik weet zijn ze inmiddels wel uit hun hachelijke situatie. In feite ben ik alleen een luisterend oor, maar het is wel bijzonder dat ze naar mij toe komen en dat ik wat voor hen heb kunnen betekenen. Waar ik voor moet waken, is dat ik geen godsgruwelijke hekel krijg aan kerels. Als je zes van dit soort gevallen in korte periode treft, dan denk je niet meer dat er uitzonderingen zijn. Daarom ben ik blij dat ik nu even uit het huisje ben en in oktober in de Deventer Bergkerk zit.”

Troosthuisje
Boudewijn kan zijn werk belangeloos doen dankzij Stichting Troosthuisje. Hiermee zet hij zich in om basale behoeften als aandacht, empathie, compassie en leefbaarheid in de samenleving niet te laten verdwijnen. Doel is aan ieder medemens onvoorwaardelijk bieden van troost door middel van een luisterend oor en door het aanbieden van dichtkunst vanuit een Troosthuisje als sociaal verbindend element. Wil je Boudewijn steunen? Vanaf 5 oktober tot vrijdag 19 november kun je helpen door je stem uit te brengen op de site van KRO/NCRV.”