Stedendriehoek

Toolkit voor autisten

DEVENTER – De heer Nijhuis van de Boks Scholten Stichting en de heer Leenes (Stichting Vrienden van Lorna Wing) overhandigden onlangs symbolisch de autismetoolkit aan het Cluster voor Ontwikkelingsstoornissen van Dimence. De toolkit bestaat uit hulpmiddelen die helpen om de zintuigelijke prikkels te reguleren. Patiënten die verblijven bij het cluster kunnen deze hulpmiddelen uitproberen om te kijken of ze er baat bij hebben.

 

Door een gift van de Boks Scholten Stichting kon het Cluster voor Ontwikkelingsstoornissen de autismetoolkit ontwikkelen. De Stichting Vrienden van Lorna Wing heeft de Boks Scholten Stichting benaderd als sponsor omdat de Vrienden van Lorna Wing als doel heeft patiënten van het Cluster Ontwikkelingsstoornissen te helpen bij het realiseren van wensen en verlangens. De Boks Scholten Stichting wilde sponsoren als er een concrete invulling was. De wens voor een autismetoolkit van het cluster kon daarmee gerealiseerd worden.

Mensen met autisme hebben een informatieverwerkingstoornis. Dit zorgt er voor dat zintuigelijke prikkels zoals reuk, smaak, geluid of licht soms te traag, te hard of te weinig binnen komen. Hierdoor kunnen ze over- of onderprikkeld raken waardoor zij zich bijvoorbeeld angstig, onveilig of onrustig kunnen voelen. De hulpmiddelen helpen om de zintuigelijke prikkels te reguleren, waardoor ze zich weer rustiger en veiliger voelen.

De autismetoolkit bestaat uit verschillende hulpmiddelen, zoals een zitstoel met hocker, ballenvest, ballendeken met grote ballen, ballendeken met kleine ballen, verzwaringsdeken en een schommelstoel. De middelen kunnen door de patiënt worden geleend en uitgeprobeerd. Daarna kan hij beslissen of hij het hulpmiddel wil aanschaffen.