Sport

‘Wij willen áltijd winnen’

Van links naar rechts: Harold Dengerink, Tim Evers en Henri Evers.

TWELLO – Trainer van SV Twello Harold Dengerink ontpopt zich sinds zijn komst naar de dorpsclub als een echte veldmaarschalk. Begin 2021, nét na zijn aanstelling, was voor staf en selectie een pittige periode: een overstap van de zondag naar de zaterdag én de coronacrisis. Toch pakte hij vorig seizoen met zijn jongens de titel en werd hij uitgeroepen tot ‘trainer van het jaar’. Dit seizoen speelt SV Twello in de derde klasse.

In de poll op deventervoetbal.nl liet Dengerink collega-trainers Bjorn Rutten van Sallandia en Marc Mölder van SV Terwolde achter zich. Het feit dat de spoeling dun was, doet niets af aan de megaprestatie die de oefenmeester afgelopen jaar samen met spelers en staf neerzette.
Dengerink is verguld met de titel: “Ik zie het als een eervolle erkenning voor mij persoonlijk als trainer en mijn speelwijze en visie. Maar dat ik genomineerd ben en gewonnen heb, is ook de verdienste van het team en mijn ontzettend fijne staf. Henri Evers, de teammanager, de smeerolie van het team, Frank van Ark, mijn steun en toeverlaat met wie ik al twaalf jaar samenwerk, Merten, Glenn, Wilco, Alex en André, ook onmisbaar op hun eigen wijze in de staf”, laat hij weten. Om er vervolgens glunderend aan toe te voegen: “Het is mooi als je van collega-trainers hoort dat je het verdiend hebt.”

Man met een missie
Dengerink stapte begin 2021 over van SC Westervoort naar de club aan de Zuiderlaan. Een man met een missie, dat werd al gelijk duidelijk. Talenten uit eigen kweekvijver wist hij in no time tot bloei te brengen en om te vormen tot een aanvalsmachine. “Zo zag het er in eerste instantie helemaal niet uit. Na vier wedstrijden was het in seizoen 2020/2021 al bekeken door corona. Jammer, want het liep goed. We hebben er met elkaar direct de schouders onder gezet en het goed opgepakt. Officieel mochten we alleen voetballen in 2- en 4-tallen, en dat deden we. Iedereen kwam trouw op de training, waar we twee voetbalvelden voor nodig hadden. Onze eerste doelstelling was fit blijven en dat is gelukt. Het heeft onze promotie positief beïnvloed. Daar ben ik absoluut van overtuigd.”

SV Twello hechte eenheid met stootkracht

Fit en slagvaardig
Naast de trainingen gingrn de oefenmeester en zijn gevolg ook aan de slag met Jurgen van Voetbal Fittest. En fit werden ze! Titelkandidaten Terborg, Helios en Blauw Wit dolven het onderspit. “Wat ik zo gaaf vind, is de wijze waarop wij voetballen: aanvallend op de helft van de tegenstander. Daar hebben we ook wel eens punten door verloren, zoals tegen Almen en OBW, maar we hebben op het laatste moment ook een achterstand om kunnen buigen in ons voordeel. Een ‘gelijkspelletje’ is voor mij niet voldoende. Ik wil altijd winnen! Dat probeer ik ook over te dragen en dat lukt. Nooit opgeven.”

Potentie
Teammanager Henri Evers luistert aandachtig en knikt instemmend. Hij kent het klappen van de zweep én de jongens. Zoon Tim stond aan de basis van diverse overwinningen afgelopen jaar met 22 treffers. “Na de fusie van V en K met Avanti begon mijn zoon als 6-jarige in de jeugd bij SV Twello. De eerste twee jaar was ik niet actief, daarna werd ik benaderd met de vraag of ik leider wilde worden. Daar heb ik positief op gereageerd. Toen Tim in zijn tweede jaar zat bij de B1,  gaf trainer Martin Berends aan dat hij Tim graag in de selectie wilde. In overleg met Tim verhuisde ik mee, dat was in 2012. Het is mooi om de ontwikkeling van de jongens te zien. We hebben samen al heel wat meegemaakt en ik zie bepaalde verwachtingen over sommige spelers wel uitkomen. SV Twello is een typische dorpsclub en een echt team. Ik zie potentie in deze selectie en persoonlijk denk ik dat wij bij de eerste vier zouden kunnen eindigen.”

Fanatiek maar kwetsbaar
Harold vertrekt een spier en zucht. “Dit jaar gaan er door de nieuwe indelingen maar liefst vijf teams uit. Ik hoop dat we er in kunnen blijven, want we zitten in een sterke competitie. We hebben gelukkig een jonge ploeg met spelers van gemiddeld rond de 22 jaar en we hebben veel streekderby’s om naar uit te kijken.”
Als het aan de trainer ligt, blijft hij voorlopig nog wel zitten tot 2024. “Ik heb het hier heel erg naar mijn zin, mede dankzij Henri. Als trainer ben je namelijk altijd een Einzelgänger, maar dat voel ik hier niet. Ik voel me welkom en gewaardeerd. Waarom ik voor SV Twello heb gekozen?  Deze club heeft toekomst. Wat er wel meer zou mogen groeien bij deze omnisportvereniging, is het besef wat voor geweldige selectie wij hebben. Wat mij betreft mag dat op de sociale-media-kanalen meer uitgedragen worden. Je mag best pronken met het jonge elftal, waar wij samen met de Technische Commissie bewust voor hebben gekozen. We hebben twee of drie ervaren spelers die de jonge spelers helpen in hun ontwikkeling. Hoe mooi is dat! Wat ik een heel sterk punt vind, is het aanvallende karakter in combinatie met de diversiteit. Wij hebben meerdere spelers die een doelpunt kunnen maken. Ons zwakke punt? Dat is eigenlijk óók de leeftijd, maar dan in opzicht van mentale weerbaarheid. Sommige spelers kunnen na een verlies de teleurstelling moeilijk verwerken. Ze vinden het lastig om te relativeren”, ziet de oefenmeester. Zijn bevindingen worden door rechterhand Henri bevestigd: “Dat is het fanatisme dat erin zit”, weet hij na alle jaren langs de lijn bij SV Twello.
Tim lacht, hij herkent het. “We zijn op de training al heel gedreven, maar als de wedstrijd begint,  doen we er nóg een extra schepje bovenop. Ik hoop minimaal in de top-10 te eindigen. Ik ben in ieder geval in topvorm en ik ga dit jaar vlammen”, klinkt het vol vuur en passie uit de mond van de topscorer van SV Twello.
Voor meer informatie: www.svtwello.nl