Sport

Weinig vernieuwends aan oefenprogramma Go Ahead Eagles

DEVENTER – Go Ahead Eagles hervat in de eerste week van juli de training. Op woensdag 5 juli neemt Leon Vlemmings, de man die de Deventenaren terug moet voeren naar de eredivisie, de selectie van de eerstedivisionist voor de eerste keer onder handen. Dit gebeurt op het complex van SV Terwolde, dat ook deze zomer als ‘zenuwcentrum’ fungeert van de seizoensvoorbereiding. Tot aan de competitiestart van de Jupiler League op vrijdag 18 augustus krijgt Vlemmings zeven oefenduels de gelegenheid om een onverslaanbaar collectief te kneden.

Hoewel vernieuwing het nieuwe toverwoord is bij de beleidsmakers aan de Vetkampstraat, valt er aan het oefenprogramma weinig vernieuwends te ontdekken. Sinds de familie Overmars in Emst geen karbonades meer beschikbaar stelt, zit er weinig smaak meer aan wat er voor de supporters van Go Ahead Eagles in de voorbereiding op de menukaart staat. Het is te veel van hetzelfde. Men kan feitelijk vooraf al uittekenen tegen welke tegenstanders de roodgelen gaan warmdraaien in de aanloop naar de nieuwe voetbalcompetitie. Het uit de Belgische eerste klasse gedegradeerde KVC Westerlo en het Al Jazira van bijna bondscoach Henk ten Cate zijn dit jaar de meest aansprekende clubs met wie Go Ahead Eagles de krachten gaat meten. Voor vrijdag 11 augustus wordt nog een tegenstander gezocht.

 

Gezien de toename van het aantal van overheidswege opgelegde restricties wordt het voor betaaldvoetbalorganisaties elk jaar moeilijker een zinvol oefenprogramma in elkaar te draaien. Probleem voor veel profclubs is dat tegenwoordig steeds meer burgemeesters van plattelandsgemeenten paranoïde raken bij de gedachte van de komst van voetbalsupporters naar hun dorp. Lokale overheden zien achter elke boom in elk weiland een potentiële hooligan staan. Anders gezegd: het gebrek aan kennis van zaken bij lokale ambtenarenkorpsen op het gebied van vermeende supportersproblematiek, is stuitend. Op vage, vaak nergens op gebaseerde signalen worden geen vergunningen afgegeven voor het spelen van oefenduels.

 

Go Ahead Eagles kan erover meepraten. Het verbod op de wedstrijd tegen het onder 23-elftal van Schalke 04, dat vorig jaar in Terwolde gespeeld zou worden, is een treurig voorbeeld van hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. De redenatie dat supporters van FC Twente vriendschapsbanden onderhouden met de collega’s van de Duitse Bundesliga-grootmacht, volstond voor een verbod van het oefenpotje.  Voor de goede orde: competitiewedstrijden van de Schalke-beloften in de Regionalliga West trekken hooguit enkele honderden toeschouwers. De gedachte derhalve dat fans van FC Twente en Schalke 04 in groten getale naar Terwolde afzakken om de openbare orde te verstoren, is op z’n zachtst gezegd nogal onzinnig te noemen.

 

De voorlopige aanlooproute van Go Ahead Eagles naar het seizoen 2017-2018 ziet er als volgt uit:

Woensdag 5 juli
Eerste training in Terwolde (10.30 uur)

Zaterdag 8 juli
SV Terwolde – Go Ahead Eagles (19.00 uur, Terwolde)

Dinsdag 11 juli
Voorwaarts Twello – Go Ahead Eagles (19.00 uur, Twello)

Zaterdag 15 juli
Sallands streekteam – Go Ahead Eagles (19.00 uur, Heeten)

Zaterdag 22 juli
Go Ahead Eagles – Excelsior (15.00 uur, Terwolde)

Zaterdag 29 juli
Go Ahead Eagles – KVC Westerlo (15.00 uur, Terwolde)

Vrijdag 4 augustus
Go Ahead Eagles – Al Jazira (19.00, Adelaarshorst)

Zaterdag 5 augustus
Open Dag (12.00-17.00 uur, Adelaarshorst)

Vrijdag 11 augustus
Oefenwedstrijd tegen nog nader te bepalen tegenstander (19.00 uur, Terwolde)

Vrijdag 18 augustus
Start competitie Jupiler League