Sport

Wedstrijd duurt opnieuw te lang voor Go Ahead Eagles

SITTARD/DEVENTER – Niet voor het eerst dit seizoen ging het in de slotfase mis. Tot tien minuten voor tijd mocht Go Ahead Eagles in Sittard hopen op een overwinning. Twee late goals van Wessel Dammers lieten de Deventenaren opnieuw met lege handen staan. Op Black Friday beleefde het zwalkende keurkorps van Leon Vlemmings al een derde opeenvolgende zwarte vrijdag.

Na de afgang van een week eerder tegen FC Dordrecht was de trainer resoluut. Hoe heilloos ook, Go Ahead Eagles moet op de ingeslagen weg verder. Ontevreden supporters brengen hem niet van zijn stuk noch van het ingeslagen pad af. De spelers doen op de training hun stinkende best en FC Dordrecht was wel erg defensief voor de dag gekomen, zo oordeelde Vlemmings, die er voor de goede orde maar aan voorbij ging dat zijn onmachtige ploeg zelf geen passend antwoord had om de Dordtse muur op aanvaardbare wijze te slechten.

 

Tussen 22 september en 27 oktober bleef Go Ahead Eagles zes duels op rij ongeslagen. Vier overwinningen en twee gelijke spelen deden de kritiek op het bij tijd en wijle bedroevende spel enigszins verstommen. Na de kansloze nederlagen bij Telstar en in de eigen Adelaarshorst tegen FC Dordrecht kwam aan het geduld van veel supporters een einde. De supportersvereniging publiceerde afgelopen week zelfs een brandbrief op haar website. Onder de kop ‘Kunnen wij het tij nog keren’ uitten de officiële supportersvertegenwoordigers hun onvrede over de teleurstellende gang van zaken.

 

Een overwinning in Sittard had de rust wellicht wat terug gebracht. Go Ahead Eagles, dat aantrad zonder de in de voorgaande nacht vader geworden Xandro Schenk, gaf vrijdagavond andermaal niet thuis op de momenten dat het er werkelijk toe deed. Halverwege de eerste helft bracht Sam Hendriks uit de eerste de beste kans de bezoekers met zijn twaalfde competitiegoal wel op voorsprong. Keeper Sonny Stevens stopte twintig minuten voor tijd bovendien een strafschop. Desondanks kon Fortuna Sittard de achterstand in de slotfase alsnog ombuigen in een 2-1 overwinning.

 

Deze nederlaag, de vijfde alweer, deed de eredivisiedegradant kelderen naar een beschamende dertiende stek. Het in het uitvak opgehangen spandoek met de tekst ‘wij eisen bloed, zweet en tranen’ hadden de spelers zich wel ter harte genomen. Aan de instelling mankeert weinig. De pijnlijke constatering die na veertien duels kan worden getrokken is tweeledig: het ontbeert het huidige Go Ahead Eagles – met name in de breedte – aan de benodigde kwaliteit om in dit seizoen een rol van betekenis te kunnen spelen in de Jupiler League. Daarnaast wordt wekelijks duidelijker dat de huidige technische staf deze spelersgroep op korte termijn niet boven zichzelf gaat doen uitstijgen.

 

Leon Vlemmings heeft sinds zijn aanstelling nog geen moment aangetoond wat hem de aangewezen man maakt om de sputterende machinerie aan de praat te krijgen. Van de met veel bravoure aangekondigde vernieuwingsdrift valt op het veld niets terug te zien. Zelden is er de afgelopen twintig jaar in de Adelaarshorst zulk armoedig voetbal te zien geweest als onder deze trainer. Zonder de goals van Hendriks en de vele reddingen van Stevens had het povere Go Ahead Eagles waarschijnlijk stijf onderaan gestaan. Vooral de heren die zowel Vlemmings als technisch manager Dennis Bekking hebben aangesteld, mogen zich dit ernstig aanrekenen.

 

De misnoegde achterban heeft groot gelijk zich niet te laten muilkorven. Het twitterbericht van een ontevreden supporter raakt de kern van het verhaal beter dan de mooipraterij van de trainer: ‘verloren seizoen, na 14 wedstrijden nog steeds hots-knots-begonia-voetbal en geen uitzicht op enige verbetering #forgae #kowet #goaheadeagles #kowetpromotie’. Het spandoek dat de verslagenen ’s nachts bij terugkeer in Deventer aantroffen op het hek bij de Adelaarshorst deed daar nog een schepje bovenop. Daarop stond: ‘Een beleid om te huilen. Een bestuur om te janken. Dat het zo slecht gaat hebben we aan Lugt en Bekking te danken’. 

 

Eagles naar Den Bosch

DEVENTER – Vier dagen na het maandagse bezoek van Jong FC Utrecht in Deventer gaat Go Ahead Eagles alweer naar Den Bosch toe.

De Bosschenaren doen het dit seizoen prima in de Jupiler League. Uit de veertien competitieduels die ze tot en met het afgelopen weekend afwerkte, haalde de ploeg van trainer Wil Boessen 23 punten, zes meer dan Go Ahead Eagles. Tot aan de maandagavond gespeelde wedstrijd tegen De Graafschap waren de Bosschenaren zelfs al negen opeenvolgende duels ongeslagen. Zelfs koploper NEC kreeg er in De Vliert met liefst 3-0 van langs.
Go Ahead Eagles sloot z’n laatste optreden in de Brabantse hoofdstad winnend af. Het op 24 augustus 2015 gespeelde duel eindigde met 2-4 in Deventer voordeel. Jerry van Ewijk, Bart Vriends, Leon de Kogel en Orhan Dzepar waren op de bewuste maandagavond trefzeker. De onfortuinlijke Mo Hamdaoui scheurde tijdens die wedstrijd in Den Bosch de voorste kruisband van zijn rechterknie af.