Sport

Stuivertje wisselen onderin nnde Eredivisie houdt aan

ALMELO – Na de euforie van de stunt tegen Feyenoord volgde in Almelo de ontnuchtering voor Go Ahead Eagles. Een voorsprong volstond zaterdagavond bij Heracles niet voor de eerste uitzege van het seizoen. Ook na zeven optredens buitenshuis blijft de buit voor trainer Hans de Koning en zijn manschappen vooralsnog beperkt tot één schamel puntje. Door de 2-1 nederlaag in het Polman stadion zakten de Deventenaren zelfs tot onder de rode streep. Maar daar kan komend weekend al weer verandering in komen, aangezien het stuivertje wisselen in de staart van de Eredivisieranglijst aanhoudt.

Het eerste gevoelige verlies leed Go Ahead Eagles al vier dagen voor de Overijsselse derby. Chris David, op de weg terug in een al meer dan een jaar durende lijdensweg na zwaar knieletsel, scheurde in een oefenpotje met het beloftenteam in Wierden opnieuw de voorste kruisband van zijn linker knie af. Dat de onfortuinlijke middenvelder weer een maandenlang revalidatieproces wacht, schreef het hoofd van de medische staf van Go Ahead Eagles toe aan domme pech. “Hij heeft op het einde alle kracht- en stabiliteitstesten doorstaan en trainde al twaalf weken mee met de selectie, waarvan de laatste zes volledig. Hij is zeer voorzichtig gebracht. Het is wel zo dat een speler die een kruisband heeft afgescheurd, tien tot twintig procent extra kans loopt op een nieuwe kruisbandblessure. Dat dit nu gebeurd is, is verschrikkelijk”, verklaarde Coen Geers donderdag op de website van de club.

Het tegenvallende resultaat in Almelo viel weliswaar in het niet bij het persoonlijke leed van Chris David, een dompertje betekende de nederlaag tegen Heracles alleszins. Zeker ook omdat er meer had ingezeten voor de bezoekers, een onderhand terugkerend verhaal na uitwedstrijden… Go Ahead Eagles verzuimde zaterdagavond een goed vervolg te geven aan de voorspoedige start die de derby vanuit Deventer zicht kende. Jarchinio Antonia, dertien dagen eerder matchwinner tegen Feyenoord, was wederom trefzeker. Op aangeven van rechtsachter Joey Groenbast brak Antonia na zeventien minuten zowel de score als de gezapige wedstrijd open: 0-1.

Met deze voorsprong haalde Go Ahead Eagles het rustsignaal, al kwam Darri met een vrije trap op de lat dicht bij de gelijkmaker. Met het inbrengen van Vincent Vermeij, die in 2015 als speler van De Graafschap een belangrijke bijdrage leverde aan de degradatie van Go Ahead Eagles, deed Heracles-trainer (en voormalig Eagles-speler) John Stegeman de wedstrijd kantelen. Twee minuten nadat de blonde stormram binnen de lijnen verscheen, kwam de bal uit de kluts via zijn lichaam voor de voeten van Samuel Armenteros. De Heracles-aanvaller liet de jarige Theo Zwarthoed met een fraaie uithaal van even buiten het strafschopgebied kansloos. Gelijk: 1-1.

Zelfs een punt was Go Ahead Eagles niet vergund. Leon de Kogel had de winnende goal op z’n linker schoen. Tien minuten voor tijd werkte de voor Antonia ingevallen spits de bal uit een voorzet van Maatsen vanaf rechts van dichtbij óver in plaats van ín de goal. Tegenspoed blijft de van een achillespleesblessure herstelde De Kogel tot dusverre aan de voeten kleven in de Eredivisie. Een dure misser. Vier minuten later viel de goal aan de andere kant van het veld. Omdat ook Randy Wolters en Rochdi Achenteh in aansluiting op de 2-1 van Armenteros geen doel troffen, bleef de Deventer equipe wederom met lege handen op vreemde bodem.