Sport

Na superstunt is het weer fijn om een Eagle te zijn

DEVENTER – De Adelaarshorst ontplofte. Toen scheidsrechter Bas Nijhuis zondagavond rond de klok van half zeven af floot, vielen dolblije mensen elkaar juichend in de armen. Door koploper Feyenoord z’n eerste seizoensnederlaag te bezorgen, tekende Go Ahead Eagles voor de misschien wel grootste stunt van het Eredivisieseizoen 2016-2017 tot nog toe. In plaats van als rode-lantaarndrager gaat de Deventer stuntploeg het aanstaande interlandweekend in op de – veilige – veertiende plaats op de Eredivisieranglijst. Nauwelijks twaalf dagen na het bekerdebacle tegen de amateurs van Jodan Boys vond iedereen het plotseling weer fijn om een Eagle te zijn!

Werden elf spelers in roodgele shirts op die vermaledijde 25e oktober weggehoond door teleurgestelde supporters, op de vroege zondagavond keek iedereen die Go Ahead Eagles een warm hart toedraagt ineens weer een stuk rooskleuriger tegen de wereld en vooral de eigen spelers aan. De ene wedstrijd verafschuwd, de volgende verafgood. Van schlemiel tot held – of in omgekeerde vorm – gaat snel in de voetballerij. Qua opportunisme weet nu eenmaal bijna niemand voetbalsupporters te overtreffen. Zo’n opzienbarende zege doet hoe dan ook veel vergeven en vergeten. Een beter denkbare manier om het hoofdstuk ‘Jodan Boys’ voor eens en altijd te sluiten, bestaat niet.

De sensatie tegen Feyenoord kwam bovendien precies op het juiste moment. Beter hadden ze het nauwelijks kunnen timen, de ‘soldaten’ van De Koning. Door het punt dat Roda JC zaterdagavond bij PEC Zwolle meenam, droegen de Limburgers de rode lantaarn over aan Go Ahead Eagles. De laatst afgetrapte wedstrijd van de twaalfde competitieronde zette de staart van de Eredivisieranglijst echter andermaal op de kop. Zoals vrijwel wekelijks was het ook ditmaal onderin weer stuivertje wisselen. Dankzij de 1-0 overwinning kletterde Feyenoords bedwinger over Roda JC (9 punten), Willem II, Excelsior en FC Groningen (elk 10 punten) heen. De wijze waarop de tijdelijke hekkensluiter de reeks van 22 ongeslagen competitieduels van de Rotterdamse lijstaanvoerder beëindigde, gaf alleen maar nóg meer glans aan de zege. Dik en dik verdiend. Er viel weinig op af te dingen.

Nagepraat werd, zoals bij elke wedstrijd in de Adelaarshorst, in de zogenaamde mixed zone. Onder de hoofdtribune in de gang tussen de kleedkamers staan spelers en trainers na afloop de aanwezige mediavertegenwoordigers te woord. Stuk voor stuk en Suk voor Suk worden de hoofdrolspelers bij dat soort gelegenheden voor camera’s en microfoons gesleept. Hoe dit in z’n werk gaat, blijft voor toeschouwers in het stadion of tv-kijkers thuis doorgans verborgen. Het heeft wel wat weg van een ober die een bestelling opneemt… De journalisten geven aan de persvoorlichter van de desbetreffende club aan welke speler zij graag willen spreken. De voorlichter trommelt de voetballers in kwestie vervolgens op.

Voor veel voetballers behoort praten met de pers niet tot hun meest favoriete bezigheid. Dat de Eagles-helden zondagavond beduidend spraakzamer waren dan na de bekeruitschakeling tegen de amateurs uit Gouda, laat zich raden. Of zij hun verhaal moesten vertellen voor de camera’s van FOX of de NOS, voor RTV Oost of t-sportreport.nl, voor VI of De Stentor, de uitverkorenen staken hun blijdschap niet onder stoelen of banken. Voor het geval het spelers van Go Ahead Eagles betrof dan, wel te verstaan. De boodschappen van Feyenoorders Dirk Kuijt, Jan-Arie van der Heijden, Jens Toornstra, Steven Berghuis en hun trainer Giovanni van Bronckhorst kenden uiteraard een wat somberder ondertoon. Al stonden ook de verliezers, ondanks de gevoelige tik die zij hadden geïncasseerd, iedereen professioneel te woord.

De stralende winnaars konden er daarentegen geen genoeg van krijgen. Darren Maatsen mocht keer op keer herhalen hoe hij Jan-Arie van der Heijden in de 30e minuut de bal ontfutselde, alvorens hij de voorzet gaf waaruit de winnende goal viel. Jarchinio Antonio legde geduldig uit hoe hij Feyenoord-keeper Pär Hansson passeerde. Keeper Theo Zwarthoed, ‘warrior’ Kenny Teijsse, de geschorste Sander Fischer en zijn ijzersterk spelende vervanger Norichio Nieveld deden eveneens hun zegje. De onvermoeibare Joey Suk, gekozen tot ‘man of the match’ vertelde vol trots over zijn ereronde met zijn dochtertje op de arm.

Randy Wolters, twee dagen eerder tijdens de vrijdagavonduitzending van Studio Sport dollend en sparrend met zelfbenoemd ‘tv hooligan en multi-mediahoer’ Maxim Hartman, gaf zoals vaker de meest rake opmerkingen. De linksbuiten refereerde aan de waan van de dag waaraan hij en zijn collega’s dagelijks blootgesteld worden. Na Jodan Boys was hij liever een poosje van de aardbodem verdwenen geweest, na de stunt tegen Feyenoord kan hij overal zijn gezicht weer laten zien. Máár, zo luidde de kern van zijn betoog, over twee weken kan de stemming weer compleet omslaan…