Sport

Mickey van der Hart vergroot misère Go Ahead Eagles

DEVENTER/APELDOORN/ZWOLLE – Uitgerekend Mickey van der Hart zorgde ervoor dat een rotweek voor Go Ahead Eagles nóg beroerder eindigde. Als huurling in Deventer dienst maakte de keeper een legendarische blunder, die Go Ahead Eagles een punt kostte tegen Ajax. Zondagmiddag bewees Van der Hart zijn voormalige werkgever opnieuw een slechte dienst. Met twee cruciale reddingen voorkwam de huidige doelman van PEC Zwolle andermaal een verdiend gelijkspel. “Uiteindelijk is het dan 3-1 op een moment dat wij 2-2 moeten maken”, luidde de pijnlijke conclusie van Hans de Koning na een IJsselderby waarin zijn ploeg zichzelf voor de tweede keer binnen vijf dagen ernstig te kort deed.

De roerige week van Go Ahead Eagles in vogelvlucht:

Dinsdag 25 oktober
De Deventer Eredivisionist blameert zich in de tweede ronde van de KNVB Beker. Het wordt uitgeschakeld door de nummer twaalf van de zaterdag-Hoofdklasse A Jodan Boys. De reacties van de eigen supporters laten na het beschamende 1-2 verlies tegen de amateurs niets aan duidelijkheid te wensen over. Schaam je kapot, schaam je kapot schalt rond de klok van tienen door de Adelaarshorst.

Woensdag 26 oktober
Vakblad Voetbal International blikt vooruit op de naderende Overijsselse tweestrijd tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. De kop dekt de lading volledig: De IJsselderby mag op het randje zijn.

Donderdag 27 oktober
Op de clubsite van Go Ahead Eagles trekken Sander Fischer en Xandro Schenk namens de totale spelersgroep het boetekleed aan. “Wij nemen de volle verantwoordelijkheid voor de wanvertoning van dinsdag”, stelt Fischer. “In de appgroep van de selectie werd net een printscreen van een Tweet geplaatst van één van jullie. ‘Kop in de lucht en op naar zondag!’, stond er. Beter kan ik het niet verwoorden”, roept Schenk de teleurgestelde aanhang op zich in de aanloop naar de kraker in Zwolle als één man achter de ploeg te scharen.

Vrijdag 28 oktober
Hans de Koning toont zich tijdens een relatieavond bij Victoria Boys van zijn meest openhartige kant. De Eagles-trainer praat honderduit. Over zijn eigen carrière. Maar ook over Jodan Boys en de naderende IJsselderby. Wat hij ten overstaan van de leden van de zondagvierdeklasser zegt, is niet voor publicatie bestemd. Wat in Apeldoorn is, blijft in Apeldoorn! Eén klein tipje van de sluier mag wél worden opgelicht: De Koning laat zich overhalen eerdaags een training te leiden van het damesteam van de Apeldoornse club…

Zaterdag 29 oktober
De krant van Oost-Nederland pakt uit. Liefst zeven pagina’s IJsselderby. Tattoo’s, kroegbazen, inwoners van Harderwijk en vijandigheid zetten de toon. Engelse tabloids zouden spontaan jaloers worden van zoveel stemmingmakerij. Dat Zwolse malloten het wegdek op de Wilhelminabrug blauw verven, doet ieder weldenkend mens eveneens gillend van kleur verschieten.

Zondag 30 oktober
Een van de voordelen van het dezer dagen alom bekritiseerde kunstgras, is dat de artificiële sprieten keepers geen polletjes in de weg leggen die een ingeschoten bal plotseling van richting doen veranderen… Wat het Amsterdamse druktemakertje in het shirt van Go Ahead Eagles nooit deed, gebeurt zondagmiddag wel. In de 85e minuut, bij een 2-1 stand voor de Zwollenaren, pareert Mickey van der Hart eerst de uithaal van invaller Kevin Brands en maakt hij aansluitend Kenny Teijsse’s rebound onschadelijk. Vijf minuten later krijgt Fischer rood omdat hij de doorgebroken Achabar lichtelijk uit balans brengt. Holla schiet de toegekende vrije trap raak: 3-1. Over en uit voor Kowet.

Het zit Go Ahead Eagles niet bepaald mee. Alvorens Menig in de tweede minuut de 1-0 voor PEC Zwolle over de uitgekomen Theo Zwarthoed lift, had Marcel Ritzmaier de als een komeet uit de startblokken geschoten bezoekers al op voorsprong kunnen zetten. De Oostenrijker geeft de voorzet van Randy Wolters net iets te veel hoogte mee om succesvol te zijn. ‘Klaus’ Fischers dik verdiende gelijkmaker kort voor rust is een terechte beloning voor hoe Go Ahead Eagles zich van deze vroege dreun herstelt.

Bij de eerste serieuze doelkans van de tweede helft voorkomt de lat zelfs een voorsprong voor de Deventenaren. Alsof een duveltje ermee speelt, vliegt de bal er enkele minuten later aan de andere kant wél in. Al moet gezegd worden dat Saymak, nota bene woonachtig in Deventer, op de rand van het strafschopgebied alle ruimte krijgt om Zwarthoed voor een tweede keer te passeren.

Hans de Koning zag het als volgt: “Als je na twintig seconden zo’n moment krijgt als met Ritzmaier en nog geen veertig seconden later ligt hij er bij ons in, dan kan ik me indenken wat die jongens voelen in het veld. Dan moet je je herpakken, niet uit de posities lopen. We hadden het even moeilijk, dat is wel duidelijk. Daarna herstellen we ons goed, gaan we meevoetballen. We maken op een goed moment 1-1. In de tweede helft moeten we weer uit een achterstand komen. Dan ga je aan de gang en probeer je 2-2 te maken. Van der Hart pakt een geweldige bal en een rebound van Teijsse. Die gaat er niet in. Als ik puur naar de wedstrijd kijk, denk ik dat 2-2 de juiste verhouding weergaf.”