Sport

Late strafschop brengt Eagles driepunter

Go Ahead Eagles heeft zondagmiddag in het Arnhemse GelreDome drie punten overgehouden aan de competitiewedstrijd tegen Vitesse. Na een vroege tegentreffer rechtte het team van trainer/coach Kees van Wonderen de rug en trok het duel in de tweede helft alsnog naar zich toe. Clubtopscorer Iñigo Córdoba maakte de gelijkmaker, waarna mede-clubtopscorer Luuk Brouwers in de extra speeltijd vanaf de strafschopstip raak schoot: 1-2.

Het duel in Arnhem was nog maar amper begonnen toen Jay Idzes de bal ongelukkig op zijn hand kreeg in het strafschopgebied, waarna arbiter Higler op advies van de VAR een penalty toekende aan Vitesse. Loïs Openda benutte vanaf elf meter het vroege buitenkansje: 1-0 in de derde minuut. Na een stroeve beginfase kwam Go Ahead Eagles na twintig minuten wat beter in de wedstrijd. Het leidde onder meer tot een kans van Iñigo Córdoba, die zijn vrije trap door Vitesse-doelman Markus Schubert gekeerd zag worden. Aan de overzijde diende ook Warner Hahn een minuut later in actie te komen door een afstandsschot van Eli Dasa met zijn vuisten te keren.

Een grote kans op de gelijkmaker kreeg Marc Cardona in de 27e minuut. Na een uitstekende pass van Ragnar Oratmangoen kwam de Spaanse spits één-op-één te staan met doelman Schubert. Cardona slaagde er niet in om te scoren, waarna Córdoba in de nastoot in het zijnet schoot. Drie minuten later transformeerde het Vitesse-doel tot een ware schiettent. Pogingen van achtereenvolgens Luuk Brouwers, Bas Kuipers (twee keer) en Philippe Rommens passeerden echter niet de Arnhemse doellijn.

Steekballetje
De eerste minuten van de tweede helft was het Vitesse dat nadrukkelijk van zich deed spreken. Eerst was het Yann Gboho die vanuit kansrijke positie naast schoot. Kort daarop was het Oussama Darfalou met een gevaarlijk schot, dat de buitenkant van de paal raakte. De eerste kans die Go Ahead Eagles na rust kreeg, was wél gelijk raak. Na balverlies van Vitesse schakelde Go Ahead Eagles razendsnel om. Luuk Brouwers bediende met een steekballetje Córdoba, die doelman Schubert verschalkte en voor zijn vierde competitietreffer van het seizoen tekende: 1-1 in de 53ste minuut.

In het vervolg van de tweede helft probeerden beide ploegen de winnende treffer te forceren, zonder dat de drang naar voren tot echte kansen leidde. Zo werd Martijn Berden weggestuurd door Mats Deijl, maar kon de ver uit zijn doel gekomen Schubert ternauwernood voorkomen dat Berden gevaarlijk kon worden.

Veelbelovende solo
Aan de andere kant begon Hilary Gong aan een veelbelovende solo in het strafschopgebied van Go Ahead Eagles, maar strandde zijn dribbelactie kort voor de achterlijn. Terwijl de extra speeltijd was ingegaan en het duel op een 1-1 gelijkspel leek af te stevenen, kreeg Go Ahead Eagles alsnog dé mogelijkheid om het winnende doelpunt op het scorebord te zetten. Bas Kuipers werd in het strafschopgebied gevloerd door Vitesse-keeper Schubert, waarna ook Luuk Brouwers vanaf de penaltystip zijn vierde competitiedoelpunt binnenschoot en Go Ahead Eagles in extremis aan drie punten hielp: 1-2.

Vitesse-Go Ahead Eagles 1-2 (1-0).

3’ Loïs Openda 1-0 (strafschop).

53’ Iñigo Córdoba 1-1.

90+1’ Luuk Brouwers 1-2 (strafschop).

Scheidsrechter: Higler.

Gele kaart: Matúš Bero, Oussama Darfalou, Sondre Tronstad, Jacob Rasmussen (allen Vitesse), Mats Deijl (Go Ahead Eagles).

Vitesse: Markus Schubert; Danilho Doekhi, Enzo Cornelisse, Jacob Rasmussen; Eli Dasa, Matúš Bero, Sondre Tronstad, Yann Gboho (74’ Julian von Moos), Romaric Yapi; Loïs Openda (74’ Hilary Gong), Oussama Darfalou (63’ Nikolai Baden Frederiksen).

Go Ahead Eagles: Warner Hahn; Mats Deijl (84’ Gerrit Nauber), Jay Idzes, Joris Kramer, Bas Kuipers; Boyd Lucassen, Philippe Rommens (63’ Ogechika Heil), Luuk Brouwers; Iñigo Córdoba (84’ Jacob Mulenga), Marc Cardona (63’ Martijn Berden), Ragnar Oratmangoen (90+3’ Yacine Bourhane).

Fotografie: Erik Pasman