Sport

Kerstrapport van Go Ahead Eagles zwaar onvoldoende

EINDHOVEN/DEVENTER – Het kerstrapport van Go Ahead Eagles lokt niet bepaald vreugdekreten uit. Het is zwaar onvoldoende. Zelfs met een nieuwe meester voor de klas blijft de score van de leerlingen onbevredigend. Na de 1-1 tegen jong PSV bij Jan van Staa’s terugkeer op het oude nest, volgde drie dagen later bij FC Eindhoven een 3-2 nederlaag.

Met man en macht had een klein legertje vrijwilligers er dinsdag aan gewerkt om het veld in de Adelaarshorst sneeuwvrij te maken. De slechts 4.318 toeschouwers die ‘s avonds de kou trotseerden om de rentree van Jan van Staa in levende lijve mee te maken, hielden geen warm gevoel over van wat zij voorgeschoteld kregen. Bij de reprise van de afgelaste wedstrijd tegen jong PSV kwam Go Ahead Eagles voor de zesde opeenvolgende keer niet tot winst. Van alle goede bedoelingen kwam weinig terecht. Dat keeper Sonny Stevens opnieuw gekozen werd tot man van de wedstrijd was een veeg teken aan de wand.

 

Veel tijd voor bezinning kregen Van Staa en zijn manschappen nauwelijks. Tweeënzeventig uur later stond de uitbeurt bij FC Eindhoven alweer op het programma. In vergelijking met drie dagen eerder wijzigde de trainer zijn elftal op twee plaatsen. Joey Groenbast nam de plaats van Orhan Dzepar links in de verdediging in. Sjoerd Overgoor moest naar de bank ten faveure van Patrick Maneschijn. De jeugdspeler moest bij zijn debuut in de basis voor dreiging op de rechtervleugel zorgen. Het achterliggende idee viel te begrijpen. De uitvoering liet te wensen over. Het product uit de eigen jeugdafdeling viel op weinig geslaagde acties te betrappen.

 

Go Ahead Eagles maakte twee goede goals in het Jan Louwers stadion. Tegen de defensieve nalatigheid die de Deventenaren in Eindhoven aan de dag legden, viel echter niet aan te scoren. Wie zijn tegenstander geen strobreed in de weg legt om hem het voetballen te beletten, roept de moeilijkheden over zichzelf af. De tegendoelpunten bleven dan ook niet uit.

 

En dat terwijl de bezoekers een veelbelovende start kenden aan de Aalsterweg. Binnen drie minuten had Sam Hendriks zijn dertiende competitiegoal in het mandje liggen. De welgeteld zestien fans van Go Ahead Eagles, die vrijdagavond als enigen de moeite hadden genomen met de supportersbus af te reizen naar Brabant, kregen het gestelde vertrouwen in hun ploeg evenwel niet terugbetaald in de vorm van de eerste driepunter sinds 27 oktober.

 

Nog voor de rust boog FC Eindhoven de achterstand om in een 2-1 voorsprong. Elton Kabungu (11.) en Jupiler League-topscorer Mart Lieder (39.) straften onoplettendheid in de wankele Eagles-verdediging af. De 1-1 was trouwens discutabel. Of de bal bij Kabungu’s inzet in z’n volledige omvang de lijn passeerde of door Rick Ketting tijdig werd weggehaald, viel vanaf de tribune moeilijk waar te nemen. De grensrechter oordeelde met z’n haviksogen dat het wél een geldig doelpunt betrof. Ook wat dat betreft zit het het toch al zo geplaagde Go Ahead Eagles niet mee de laatste weken.

 

Met de gelijkmaker van de ook tegen jong PSV al trefzekere Stefano Beltrame gloorde er zowaar weer enige hoop voor Go Ahead Eagles op de zo broodnodige zege. Drie minuten na de 2-2 namen de Eindhovenaren alweer aan de leiding. Opnieuw zei Kabungu dankjewel toen de laatste linie niet adequaat ingreep.

 

Met het inbrengen van Shadrach Eghan en Leon de Kogel voor respectievelijk Pieter Langedijk en Joey Groenbast probeerde Van Staa het tij alsnog te doen keren. Een gelijkmaker bleef uit, al kwam Go Ahead Eagles er in de slotminuten dichtbij. De al eerder voor Ketting ingevallen Overgoor trof het aluminium, Maneschijn stuitte van dichtbij op de keeper. Diep in de extra tijd meldde zelfs Sonny Stevens zich aan het front bij een corner. De Eagles-doelman slaagde er evenmin in zijn collega Swinkels te bedwingen.

 

De ontnuchterende tussenbalans wijst uit dat Go Ahead Eagles zichzelf inmiddels terugvindt op een veertiende plaats. Na achttien wedstrijden bedraagt de achterstand op de nieuwe koploper Fortuna Sittard al negentien punten. Wanneer de negatieve spiraal niet gauw doorbroken wordt, dreigt kwalificatie voor de nacompetitie langzaam uit zicht te raken.

 

Zege op RKC noodzaak op de valreep van 2017

DEVENTER – Om het jaar enigszins tevredenstellend af te kunnen sluiten, is voor Go Ahead Eagles een overwinning in de thuiswedstrijd tegen RKC een must.

Beide clubs ontmoetten elkaar in het seizoen 2013-2014 nog in de eredivisie. Sindsdien ging het met de Waalwijkers nóg verder bergafwaarts dan met Go Ahead Eagles. Aanhoudende financiële problemen brachten het voortbestaan van de club meermaals in acuut gevaar.

Sportief verging het de Brabanders weinig beter. Momenteel bekleedt RKC de zestiende plaats op de Jupiler League-ranglijst. Achttien wedstrijden leverden achttien punten op, één minder dan Go Ahead Eagles. Afgelopen vrijdag verloor de ploeg van trainer Peter van den Berg op eigen veld met 1-3 van FC Volendam.

Met RKC komt vrijdagavond de op hekkensluiter jong FC Utrecht na minst scorende ploeg (slechts negentien goals, red.) van de Jupiler League naar de Adelaarshorst. De Waalwijkers wonnen dit seizoen nog geen enkele uitwedstrijd. Excuses tellen dus niet meer voor Go Ahead Eagles.