Sport

IJsselderby beladen als vanouds

ZWOLLE/DEVENTER – Toen de voetballers van Go Ahead Eagles en PEC Zwolle in het seizoen 1978-1979 voor het eerst in de Eredivisie tegenover elkaar stonden, sprak nog niemand over de IJsselderby. Dat is 38 jaar later wel anders. Bij de eerste IJsselderby van het huidige voetbaljaar, komende zondag in het Zwolse MAC3PARK stadion, staat voor beide clubs veel op het spel.

De belangen zijn groot. Gezien de stand op de Eredivisieranglijst zijn beide clubs meer dan ooit gebaat bij winst. Zowel PEC Zwolle als Go Ahead Eagles kan de punten goed gebruiken.
In een vooraanstaand voetbaltijdschrift verkondigde Ron Jans tijdens de voorbereiding vol bravoure hoezeer hij uitkeek naar de derby, om te showen hoeveel progressie zijn ploeg heeft geboekt. Inmiddels heeft de Zwolse trainer zijn toon al behoorlijk gematigd. PEC kwam tegenvallend uit de startblokken te voorschijn. Met slechts twee overwinningen, negen doelpunten voor en twintig tegentreffers voldoet de bekerwinnaar van 2014 tot nog toe absoluut niet aan de hoge verwachtingen. Door de 2-0 zege op Excelsior gaf het de rode lantaarn af en klom het naar de veertiende plaats op de Eredivisieranglijst, twee plekken boven Go Ahead Eagles.
In het seizoen 2014-2015, waarin de tot dusverre laatste IJsselderby’s op Eredivisieniveau plaatsvonden, sloot Go Ahead Eagles beide ontmoetingen tegen ‘Olle’ winnend af. Nadat het in oktober 2014 thuis al met 3-2 zegevierde, won het ook op vijandelijk grondgebied. Jeffrey Rijsdijk scoorde op 15 februari 2015 de enige goal.