Sport

Houdbaarheidsdatum systeembeheerder nu al verstreken

DEN BOSCH/DEVENTER – Slechts elf maanden geleden legde Go Ahead Eagles onder Hans de Koning in de eredivisie tegen kwalitatief betere tegenstanders alleszins acceptabel voetbal op de mat. De Koning moest zo nodig weg omdat hij als ‘old school’-trainer niet meer voldeed aan de profielschets van de clubleiding. Na de ingezette koerswijziging ging het van kwaad tot erger. De chef inkoop moest vorige week het veld ruimen. Na vier luttele maanden is ook de houdbaarheidsdatum van de systeembeheerder verstreken. Zondagavond beëindigde Go Ahead Eagles de samenwerking met Leon Vlemmings.

Het is maar goed dat na afloop van de meeste voetbalwedstrijden in de Jupiler League geen persconferenties meer worden gehouden. Er waren ook geen woorden voor wat Go Ahead Eagles in stadion De Vliert had laten zien. FC Den Bosch had de apathische Deventenaren vrijdagavond al na 38 minuten het zwijgen opgelegd. Zelfs de meest ervaren politicus had in zo’n situatie de grootst mogelijke moeite gekend om recht te praten wat steeds krommer wordt.

 

Kees Heemskerk zal het bij een temperatuur van rond het vriespunt behoorlijk koud hebben gekregen. Veel gelegenheid om zich op te warmen kreeg de Bossche goalie nauwelijks. Vanuit Deventer oogpunt was veel zorgelijker hoe Sam Hendriks 90 minuten lang had staan te vernikkelen. Elke vorm van aanvoer naar de clubtopscorer ontbrak vrijdagavond. Enige vastheid in het losse zand waaruit Leon Vlemmings zijn elftal samenstelde, was steeds verder te zoeken. Als kippen zonder kop vliegen de adelaars al zestien speeldagen door de Jupiler League.

 

Iedere week denken de supporters dat het dieptepunt bereikt is, dat het niet nóg slechter kan. Desondanks slaagde het Go Ahead Eagles van Vlemmings er keer op keer in om nóg dieper door de ondergrens heen te zakken. De parodie op voetbal die het al het hele seizoen opvoert, werd telkens opnieuw overtroffen. Het was het enige waarin de eredivisiedegradant uitblinkt. Niet bepaald iets om trots op te zijn. Met dat het bestuur van Go Ahead Eagles zondag ook tot die conclusie kwam, speldt het zichzelf eveneens een brevet van onvermogen op. Het haperende personeelsbeleid brengt eredivisievoetbal in Deventer verder weg dan ooit.

 

Er zijn weliswaar nog 22 wedstrijden voor de boeg, wanneer de Deventenaren volharden om zich zo voor schut te laten zetten als in Den Bosch, wordt zelfs het veiligstellen van een play-offplek een moeilijk verhaal. Met 3-0 lieten de manschappen van inmiddels ex-trainer Leon Vlemmings FC Den Bosch winnen. Vier dagen voor pakjesavond reikten de bezoekers de thuisclub de doelpunten op een presenteerblaadje aan. Het enige wat de Bosschenaren in al hun enthousiasme hoefden te doen, was alle aangeboden presentjes uit te pakken.

 

Door Dennis Bekking te ontheffen van zijn taken met betrekking tot het eerste elftal koos het duo Hans de Vroome/Edwin Lugt vooral voor de weg van de minste weerstand. De clubleiding liet haar oren hangen naar dat deel van de ontevreden achterban, dat de technisch manager als hoofdschuldige aanwees voor de sportieve malaise. Van alle spelers die Bekking aantrok voldoet enkel keeper Sonny Stevens. De overige nieuwelingen bleken allesbehalve versterkingen. Misschien doet De Vroome of Lugt er verstandig aan eerdaags eens een telefoontje te wagen naar een erkend talentspeurder als bijvoorbeeld Ted van Leeuwen, iemand die wél weet waar met een lege portemonnee bruikbaar en bovenal betaalbaar spelersmateriaal op de kop te tikken valt.

 

Aan het bedroevende spel veranderde het wegsturen van Bekking weinig. Die ingreep hielp Go Ahead Eagles niets verder. In navolging op de recente voorstellingen tegen Telstar, FC Dordrecht, jong FC Utrecht en FC Den Bosch volgde twee dagen na de blamage in Den Bosch een drastische update van het systeembeheer. Vlemmings zal ongetwijfeld kwaliteiten bezitten. Dat Vlemmings in de woelige Adelaarshorst nooit heeft kunnen aantonen welke, valt niet alleen de weggestuurde trainer aan te rekenen.

 

De afgelopen weken hebben wel duidelijk gemaakt dat de onevenwichtige spelersgroep meer gebaat is bij een ervaren rot die het voetbal en het vertrouwen terugbrengt. Een type-Hans de Koning, zeg maar…

 

Tegen jong PSV moet de ommekeer volgen

DEVENTER – Het aanstaande bezoek van jong PSV bewijst nog maar eens hoe diep Go Ahead Eagles in enkele maanden tijd gezonken is.

Op 11 maart van dit jaar traden de Deventenaren op eigen veld nog aan tegen PSV’s hoofdmacht, 272 dagen later moet het publiek in de Adelaarshorst zich tevreden stellen met de tweede keus uit Eindhoven. 

Het Eindhovense beloftenteam, dat sinds dit seizoen onder leiding staat van Dennis Haar, draait moeiteloos mee in de subtop van de Jupiler League. Uit vijftien duels behaalde jong PSV tot aan het afgelopen weekend 24 punten. Bekendste speler is Marcel Ritzmaier. De Oostenrijker was het afgelopen seizoen op huurbasis actief voor Go Ahead Eagles.

De tot dusver enige wedstrijd die beide teams in Deventer tegen elkaar speelden, eindigde op 15 januari 2016 in een 1-2 zege voor jong PSV. Leon de Kogel opende destijds de score voor Go Ahead Eagles. Doelpunten van Steven Bergwijn en Rai Vloet bezegelden de Eindhovense zege.