Sport

Go Ahead Eagles moet uithuilen en opnieuw beginnen

DEVENTER – Professionaliseringsslagen. Innovatie. Verbetering van het topsportklimaat. Technische beleidsplannen. Aan ambities en kretologie geen gebrek na de degradatie van Go Ahead Eagles uit de eredivisie. De beleidsmakers aan de Vetkampstraat willen alles uit de kast halen om een goed gestructureerde terugkeer op het hoogste niveau te bewerkstelligen. Het uithuilen en opnieuw beginnen gaat in De Adelaarshorst op vernieuwende wijze gebeuren.

In nauwe samenwerking met technisch manager Dennis Bekking mag Leon Vlemmings dat proces de komende twee seizoenen vormgeven. Daags na de 4-0 nederlaag bij Ajax, die de definitieve terugkeer naar de Jupiler League bezegelde, maakte Go Ahead Eagles de benoeming bekend van de 47-jarige Limburger tot nieuwe hoofdtrainer. Een verrassende keuze. Bij het overgrote deel van de achterban zal de naam Vlemmings nauwelijks opgewonden gevoelens oproepen. 

 

Dat de nieuwe roerganger de afgelopen vier jaar geen club onder zijn hoede had, vormde voor de clubleiding geen belemmering om hem aan te stellen. Vlemmings is, zo kon iedereen lezen op de website van de club, ‘in Nederland één van de eerste trainers van de nieuwe generatie, die vernieuwend en innoverend bezig ‘durfde’ te zijn op het gebied van bijvoorbeeld individuele ontwikkeling, digitale analyse en spelsystemen’. Als hoofdcoach van FC Eindhoven (2000-2005), het Cypriotische AEK Larnaca (2011-2012) en Excelsior (2012-2013) prijken nochtans geen noemenswaardige successen op zijn persoonlijke conduitestaat.

 

De tijden dat de taak van voetbaltrainers zich beperkte tot het de wei insturen van elf spelers en het zorgdragen voor een goede sfeer in de kleedkamer, behoren overduidelijk tot het verleden. Het ouderwets smeden van een sterk team volstaat in de ogen van hedendaagse clubbestuurders niet meer. Wat dat betreft heeft Go Ahead Eagles met Erik ten Hag, in 2012 verkozen boven de huidige FC Twente-coach René Hake, de ideale trainer al in huis gehad. Door van begin tot eind overal bovenop te zitten, leidde de control-freak uit Haaksbergen Go Ahead Eagles in 2013 naar de eredivisie.

 

Ervaring hoe het niét moet, deed men nadien aan de Vetkampstraat eveneens op. Het leidde in supporterskringen tot de term ‘ontdemmeren’. De vorige vernieuwer die het Eagles-bestuur aanstelde, ging meteen al verkeerd van start door zich behalve met het wel en wee van zijn spelers ook met de ‘opstelling’ van het kantoorpersoneel te willen bemoeien. Voorkomen dat clubmedewerkers in de publiciteit allerlei zaken gaan roepen die contraproductief werken, behoort ook bij een professionele organisatie… Het binnen de perken houden van uitingen door selectiespelers op sociale media idem dito.

 

Zoals iedereen verdient de toekomstige Go Ahead Eagles-trainer een eerlijke kans om zijn ideeën ten uitvoer te brengen. Voor hemzelf en ook voor de supporters is het te topen dat Leon Vlemmings niet dezelfde beginnersfouten maakt als Dennis Demmers en daadkrachtig in de voetsporen treedt van Erik ten Hag.

 

Om een elftal te formeren dat komend seizoen bovenin de Jupiler League meedraait, hangt de komende periode vooral veel af van Dennis Bekking. Met de op handen staande uittocht van het overgrote deel van de huidige spelersgroep, rust op de schouders van de technisch manager een uitdagende taak. Tot aan de start van het seizoen 2017-2018 mag Bekking de kwaliteiten die hem worden toegedicht onder bewijs stellen en een deugdelijke selectie samenstellen.