Sport

Deventer voetballiefhebbers kijken uit naar stadsderby’s

DEVENTER – De KNVB schiep afgelopen seizoen voor het eerst de mogelijkheid voor clubs om in het seizoen 2022/’23 horizontaal over te stappen. Dit houdt in wisseling van speeldag, maar wel met behoud van speelniveau. In totaal maakten 53 teams hier gebruik van.

De wisseling in speeldag heeft ook consequenties voor de indeling: het aantal poules op de zaterdag en zondag wijkt daarom af ten opzichte van afgelopen seizoen. Daarnaast is het door het totaal aantal beschikbare teams, soms ook regionaal, niet meer vanzelfsprekend dat een poule bestaat uit veertien teams. Om te voorkomen dat clubs, met name in de lagere klassen, worden geconfronteerd met verre reisafstanden, werd gekozen voor een kleiner aantal teams per poule.

Nieuwe competitieopzet KNVB zorgt voor meer spanning

Meer derby’s
De KNVB wil een sportieve en spannende competitieopzet. Uitgangspunt is tegemoet komen aan de wensen van de clubs én een gunstige geografische indeling. Meer tegenstanders in de omgeving betekent meer derby’s, minder reisafstanden en meer toeschouwers.

Onderstaand de indelingen van de KNVB met betrekking tot de Deventer verenigingen voor komend seizoen, dat in het weekend van 24/25 september van start gaat.

2e klasse zondag I
SV Schalkhaar; Vorden; Witkampers; ATC’65; AZC; BWO; Bon Boys; De Tukkers; GVV Eilermark; Suryoye- Mediterraneo; VV Lemelerveld; Reutum; SDC’12 en STEVO.

SV Schalkhaar onderging een flinke aderlating door vertrek van spelers naar FC RDC. Gelukkig kan de club putten uit de jeugdopleiding. Mattis Janse, Florian Zekaj en Ibrahim Turk mogen hun talenten etaleren in de selectie van trainer Marcel Geestman.

3e klasse zondag D
SV Colmschate’33; SV Turkse Kracht; Diepenveen; ABS; SC Overwetering; Warnsveldse Boys; Robur et Velocitas; Groen Wit’62; Albatross; Beekbergen; Wijhe’92; KCVO; VV Holten en SC Markelo.

Een echte poule voor de liefhebbers met diverse stadsderby’s op het programma. SV Colmschate start het nieuwe seizoen onder leiding van trainer Rowdy van der Hoop met een aantal versterkingen: Lars Kamperman, Mustafa Dogan, Railey Ramerman, Mischa Nijman en Stan Haitsma. Turkse Kracht, het team van oefenmeester Özgür Dayioglu, heeft een toestroom van zeven nieuwe spelers uit de lagere teams. Diepenveen ondergaat met negen nieuwe spelers uit eigen kweek, Iede Schokker en Ruben aan de Stegge een complete metamorfose. Patrick Kieftenbelt en Rob Spliethof vormen het trainersduo en treden hiermee in de voetsporen van Robert Slinkman. ABS kent geen spelerswisselingen, maar wél een trainerswisseling. Bas Groot Wesseldijk uit Laren treedt in de voetsporen van Hans van der Hoop.

4e klasse Oost zaterdag H
Koninklijke UD; SV Helios; FC RDC; Sportclub Deventer; SV Almen; SV Harfsen; VV Terborg; FC Winterswijk; EGVV; ZVV’56; Blauw wit’66; GFC en HSC’21.

De 4e klasse zaterdag is het neusje van de zalm voor liefhebbers van de stadsderby met liefst vier Deventer clubs. Koninklijke UD trapt af met een nieuwe trainer: Dominik Dimitrovic. Samen met voetbalmanager en oud-prof Cees Marbus moet hij de neerwaartse spiraal van UD weer zien om te buigen. Hoe gaat trainer Harry Decheiver het doen met Helios? Vorig jaar regende het doelpunten, met maar liefst 51 treffers van topscorer van Nederland Jarmo van ’t Hof en wedstrijden met een dozijn treffers zoals tegen Gorssel. Maar toch geen kampioen… Trainer Kick Maatman stoomt zijn selectie met een half dozijn oud-selectiespelers van SV Schalkhaar klaar voor pittige duels tegen stadsgenoten Koninklijke UD, Helios en Sportclub Deventer.

4e klasse zondag G
De Gazelle; IJsselstreek; Lettele; Sallandia; VV Broekland; SV Haarle; SV Heeten; Hoonhorst; SV Raalte; SDOL; SV Nieuw Heeten en USV.

De Gazelle, de formatie van de nieuwe trainer Herman Harleman, komt uit met nieuwe spelers: Owen Harleman, Davey Bongers, Jayrano Eisvelt en Marc van den Berg. Sallandia is na promotie onder Bjorn Rutten weer terug in de vierde klasse sinds 2015/2016. Robert Slinkman heeft dit seizoen het stokje van Rutten overgenomen. IJsselstreek wordt dit jaar weer getraind door hoofdtrainer Mitchel de Groot. Sinds zijn aanstelling in 2019 kwam de club in een stijgende lijn. Nieuwe spelers zijn Ayoub Amerzine en Mehmet Bayindir, beiden afkomstig van SV Vaassen. Lettele heeft met Helwich Machielsen een nieuwe trainer aan het roer staan.

5e klasse zondag E
DVV Go Ahead Deventer; DVV Davo; SV Epse; SC Wesepe; SV Terwolde; CCW’16; VV Voorst; SV Zwolle; SV Wissel; VV Emst; Batavia’90 en Vilsteren.

De poule bestaat maar uit 12 teams, dat betekent vier wedstrijden minder. De verste uitwedstrijd voor de Deventenaren is Lelystad (Batavia’90). Voor Davo zal het even wennen zijn na de degradatie vorig seizoen uit de vierde klasse. De terugval leidde niet tot leegloop, sterker nog: er is zelfs een behoorlijke aanwas van spelers vanuit clubs uit Deventer en omgeving. Dylan de Vries, Leroy Hartgers, Quillan de Fretes, Djuliano Deriu, Glenn Adelerhof, Maxim Steenbergen, Cemal Kapikiran, Damian Halkers, Javin Evers, Jaden Evers en Furkan Altun gaan hun geluk beproeven in de selectie. De ploeg van trainer Resit Schuurman heeft sinds 2015 niet meer in de 5e klasse gespeeld. Een schrale troost voor de Deventenaren is dat ze nu ook een oude bekende in de poule hebben: mede-degradant SV Zwolle.