Sport

City-huurlingen beslissende factor in de Adelaarshorst

DEVENTER – Er werden Go Ahead Eagles kansen toegedicht. FC Twente-thuis gold als één van de thuiswedstrijden waarin de promovendus kostbare punten voor het behoud van het eredivisieschap zou kunnen veiligstellen. De hoopvolle verwachtingen van voor aanvang van het seizoen werden zaterdagavond ruw achterhaald door de realiteit. De opgeleefde Enschedeërs gaven het brave Go Ahead Eagles weinig kans. Manchester City maakte het verschil in de Overijsselse derby…

Als stil teken van protest hielden aanhangers van Go Ahead Eagles op de B-Side gedurende enkele minuten twee plakkaten omhoog met de teksten Bedriegen loont in Nederland en Twente & KNVB: vriendjes voor het leven. Deze protestuitingen aan het begin van de tweede helft zeiden alles over hoe een groot deel van de supporters denkt. En inderdaad, voor de ‘gewone’ man op de tribune valt het niet te begrijpen. Niemand kan uitleggen waarom FC Twente, ondanks allerlei financiële malversaties, doodleuk in de Eredivisie mag aantreden en als toegift aan de hand van enkele gehuurde groeibriljantjes van een Engelse topclub ongestraft mag schitteren. Wat het voor deze trouwe supporters vooral zuur maakt, is dat de tamelijk bizarre gang van zaken aan het eind van het seizoen weleens sportieve consequenties kan hebben voor hun eigen club.

Go Ahead Eagles, dat zich altijd wél keurig aan de reglementen van de KNVB heeft gehouden, had zaterdagavond niet veel te vertellen tegen de aloude rivaal uit Enschede. Met name in de eerste helft overklaste het frisse FC Twente de ploeg van Hans de Koning regelrecht. De Deventer defensie, met de debuterende Rochdi Achenteh als linksback, kreeg geen moment vat op de beweeglijke Twentse aanvallers. Het mocht een klein wonder heten dat het halverwege slechts 0-1 stond. De paal en Eagles-doelman Theo Zwarthoed stonden een hogere voorsprong voor de oppermachtige gasten in de weg.

In de tweede helft verlosten De Konings getrouwen zich enigszins uit de Twentse wurggreep. Opgezweept door de twaalfde man dwongen ze FC Twente meer achteruit. De bal wilde echter niet goed vallen. Niet bij een kopbal van Sander Fischer noch bij schoten van Marcel Ritzmaier en Randy Wolters. Tot aan de 89e minuut mocht Go Ahead Eagles de hoop koesteren op een punt. De 0-2 brak het verzet van de Deventenaren definitief. In de blessuretijd incasseerde de thuisploeg een extra tegenslag toen Jarchinio Antonio de rode kaart kreeg. De iets té gretige Eagles-invaller landde met zijn noppen op het been van Thesker.

Het incident beïnvloedde de uitslag niet meer. Dat hadden de Manchester City-huurlingen wél gedaan. Yaw Yeboah, topscorer Enes Unal en Bersant Celina, het trio dat FC Twente ondanks een lege portemonnee en een torenhoge schuldenlast mocht aantrekken, gaven de doorslag in het voordeel van de Tukkers. Het dynamische drietal vormde een voortdurende plaag voor de verdedigers van Go Ahead Eagles; bovendien schreven Yeboah en Celina de Twentse doelpunten op hun naam. De creatieve ingevingen van Sinan Bytyqi, de door een enkelblessure afwezige ‘Citizen’ in Deventer dienst, werden daarentegen node gemist.

Hans de Koning legde zich neer bij de nederlaag. “Je moet af een toe een grote kerel zijn en je meerdere erkennen in een ploeg die kwalitatief beter is.” De Eagles-coach wilde op de persconferentie nog wel even kwijt dat spits Leon de Kogel na de pauze vanwege een blessure in de kleedkamer achterbleef. “De Kogel is niét gewisseld omdat hij gepasseerd is, maar De Kogel is daadwerkelijk geblesseerd geraakt. Zijn achillespees speelde weer op. Anders krijg je die verhalen weer. Het was puur een blessuregeval. Dat wil ik bij dezen dus even uit de wereld helpen.”