Sport

Carla Bruggeman gaat nog voor ngeen miljoen naar Zwolle

DEVENTER – Binnen de selectie van Go Ahead Eagles neemt ze een speciale positie in. Al sinds 1998 zorgt Carla Bruggeman ervoor dat alle spelers er picobello bijlopen. De 44-jarige materiaalvrouw verzaakt nooit, is een zekerheidje voor elke trainer. De roodgele kleuren koestert ze als geen ander. Modder- of grasvlekken laat ze als sneeuw voor de zon van de tenues verdwijnen. Loyaliteit staat hoog in haar vaandel. De vuile was buiten hangen zal ze, ondanks haar uitgesproken mening, nooit doen. Al vindt ze het toestaan van liefst twaalf wisselspelers op de reservebank toch wel iets te veel van het goede. “Dat betekent weer allemaal extra was…”

“Als iemand mij vraagt wat ik doe, zeg ik altijd dat ik kleedkamers inpak, voor de kleding zorg, de ballenjongens regel en bij uitwedstrijden de lunchpakketten maak. Dat laatste doe ik samen met mijn moeder. Ik ben al mijn hele leven supporter van Go Ahead Eagles. Ik heb de leukste baan ter wereld. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Bij een andere club zou ik dit niet kunnen. Al zou PEC Zwolle mij een miljoen bieden, dan zou ik daar nooit naar toe gaan”, bewijst Go Ahead Eagles’ langst dienende selectielid op geheel eigen wijze wat het begrip clubliefde inhoudt.

Als vrouw houdt ze zich probleemloos staande in een mannenwereld. “Voor zover ik weet ben ik de enige vrouw die dit werk doet in de Eredivisie. In het begin moet je even je weg zien te vinden, maar je leert alles vanzelf. Iedereen heeft wel respect voor me. Spelers proberen je wel uit, maar hebben met mij nooit echt gekkigheid uitgehaald. Terwijl ik wel heb meegemaakt dat de wielen onder iemands auto werden weggehaald… Maar met gekke dingen hoeven ze bij ons ook niet aan te komen. Het moet normaal blijven, dat is ook de sterkte van Go Ahead Eagles. Wij hebben maar twee shirtjes per speler. Daar doen we het hele seizoen mee. Ik mag ook niks weggeven.”

“Ik was de wedstrijdkleding van de hele club. Van de beloften en het eerste team komt daar nog eens de trainingskleding bij. Het is tegenwoordig wel intensiever. Die voetbalschool is erbij gekomen op de woensdagmiddag. De jeugdteams spelen ook veel meer oefenwedstrijden. Daartegenover staat dat de faciliteiten veel beter zijn geworden. Kijk alleen maar naar mijn eigen wasruimte. Na de verbouwing van het stadion zit alles in één ruimte. Mijn collega van Feyenoord zei vorige week nog: wat is het hier mooi geworden. Vroeger zat ik in een omgebouwd wc-hok”, is Carla bijzonder in haar nopjes met de uitbreiding van haar ‘territorium’.

Logistieke operatie
Het transporteren van materialen naar uitwedstrijden betekent telkens een logistieke operatie van jewelste. “Fysiek komt er wel wat bij kijken, ja. Het is soms behoorlijk sjouwen. Maar dat kan ik wel aan hoor. Voor die grote kisten die mee moeten naar uitwedstrijden, heb ik een goede steekwagen besteld. Je kunt dit werk alleen maar doen als je liefde voor de club hebt. Er zit geen regelmaat in en het is vaak verdeeld over zeven dagen. In de zomerperiode draai ik wel werkweken van 60 uur. De Eredivisie of Jupiler League verschilt vooral qua verdeling. In de Jupiler League speelden we meestal op vrijdag. Nu ben ik geen enkele zondag meer vrij. Ook bij late uitwedstrijden doe ik de was er altijd ’s nachts nog in. Dat kan dan de hele nacht blijven draaien. Scheelt de volgende ochtend weer mooi. Laatst voor AZ-uit ging ik om twaalf uur ’s middags de deur uit en was ik pas om half twee ’s nachts weer thuis.”

Clubs in het betaalde voetbal dienen zich strikt te houden aan de kledingvoorschriften van de KNVB. “Tegenwoordig krijgen we op de donderdag voor een wedstrijd een pdf’je opgestuurd waarin staat wat we moeten dragen. Bij Sparta keurde de scheidsrechter ooit eens ons tenue af. Moesten we in plaats daarvan in oude shirts spelen met de naam van een andere rugsponsor erop. In al die jaren is het me slechts één keer overkomen dat ik iets vergeten ben. Uit tegen MVV kwam ik er in Maastricht achter dat ik de handdoeken niet bij me had. Tsja, en dan kun je niet eventjes snel terug naar Deventer om die op te halen. Gelukkig had ik een goede collega. Maar ik ben elke wedstrijd weer blij als het aan de gang is en alles klopt.”

Na een weekje te hebben nagenoten van de overwinning op koploper Feyenoord, moet Go Ahead Eagles zaterdag in Almelo tegen Heracles weer vol aan de bak. De materiaalvrouw gelooft stellig in handhaving in de Eredivisie. “Het wordt moeilijk, maar ik ben overtuigd dat we het gaan redden. Ik zou het heel knap vinden als het in één keer zou lukken, zonder nacompetitie. Wij zijn beter dan een ploeg als Roda. Al moet je soms ook een beetje mazzel hebben.”

Aan de inzet van de onvermoeibare Carla Bruggeman zal het niet liggen. “Na de wedstrijd tegen Feyenoord heb ik voor het eerst een week vrij genomen. Vanwege dat interlandweekend kon dat een keer. Best vreemd. Moeilijk om het los te laten. Iemand anders vouwt niet hetzelfde zoals ik het doe…”