Columns

Windhandel

Eeuwenlang was de kerk de maat der dingen. En dat diende het gewone volk voortdurend te worden ingepeperd. De toren van de Deventer Lebuïnuskerk, gedeeltelijk met aflaten gefinancierd, imponeerde de verre omgeving met zijn hoogte van maar liefst 62,5 meter. Dichter bij de Here kon en mocht je niet komen. Je wist als argeloze burger ook niet beter of zo zou het altijd blijven.
Toch ging die era definitief voorbij sinds er enkele jaren geleden twee kolossale windmolens van 130 meter hoogte verrezen langs de A1. De kerk was geklopt, die doet alleen nog aan platenbeurzen en eetfestijnen. Het vangen van gelovigen was ook niet meer de reden voor de nieuwe hoogbouw, zichtbaar tot aan de horizon, het vangen van wind werd de nieuwe religie. Zonder windvangers zijn we immers pas echt verloren. Draaien onze fabrieken niet meer, blijven alle schermen zwart en onze straten en huizen donker.
Maar, het bleek niet genoeg, we zijn met veel en een bedrijvig volkje en we willen altijd meer. En dus moeten er nieuwe windmolens komen en wel zo groot en hoog dat ze de eerdere exemplaren in de schaduw zullen gaan stellen. De nieuwe wieken zullen tot wel 280 meter moeten reiken om ons aan de gang te houden. Denk je eens even in. Ruim vier Lebuïnuskerken op elkaar en er daar dan een stuk of zes van. Wat zouden ze er boven van vinden? Of anders in de directe omgeving?
Zephyrus was in de Griekse en Romeinse mythologie de god van de westenwind. We hadden ‘m al eeuwen geleden bijgezet in het vergeetboek, maar het lijkt me voor het welslagen van onze nieuwe religie niet meer dan logisch dan dat we deze god gaan rehabiliteren en opnieuw proberen om ‘m gunstig te gaan stemmen. We kunnen immers bouwen tot we aan de hemel reiken, als het niet waait, vangen we nog niks. Dus als die gevaartes er over een paar jaar echt staan, hebben we een nieuwe aflaat nodig. Misschien is er in de oude Lebuïnuskerk nog ruimte – ergens tussen een Silent Disco en een Boekenmarkt in –  voor het inrichten van een bescheiden ode aan deze almachtige god van de wind. Wie doet er alvast een donatie?