Columns

Stoomcursus Domheid

Literatuurwetenschapper Matthijs van Boxsel (ja, dat is goed geschreven) komt deze week in Deventer een avondje Stoomcursus Domheid geven. Het stond op de voorpagina van deze krant vorige week, dus dan weet je zeker dat het geen fake news is. Ik kan het niet helpen, maar op een dergelijk bericht sla ik altijd enorm aan. Het roept onmiddellijk allerlei vragen op. Waarom juist in Deventer? Waar gaat ie het zoal over hebben? Komt ie met aansprekende voorbeelden? Dat moet niet moeilijk zijn. Als je een dagje het nieuws volgt, dan kun je al snel een stapeltje voorbeelden van dom gedrag verzamelen.

Het was bijvoorbeeld vorige week precies drie jaar geleden dat de Brexit een feit was. Alle media blikten erop terug. Van de door allerlei populistische politici beloofde voorspoed, als de EU maar eenmaal de rug was toegekeerd, is weinig terecht gekomen daar achter die krijtrotsen. Sterker nog, de economie loopt er voor geen meter, weinig verrassend als je het mij vraagt. Nu hebben veel pro-Brexitstemmers spijt van hun stemgedrag.

Maar helaas, wij doen het hier niet zoveel beter. Het lijstje crises is inmiddels een hele waslijst geworden. Want ondanks alle waarschuwingen, instructieboeken, cursussen en blauwe plekken opgelopen tijdens eerdere niet al te slimme acties, blijven we van hoog tot laag halfblind en doof door het leven strompelen. We leren het nooit, wat u zegt.

Gaat die wetenschapper ons dat allemaal onder de neus wrijven? En wie is Matthijs van Boxsel eigenlijk zelf? Is dat zo’n bolleboos die alle valkuilen des levens vooraf ziet aankomen en behendig weet te ontwijken? En kan die ons dan behoeden voor onze volgende missers? Er zit niets anders op dan naar die stoomcursus te gaan. Wat lees ik ondertussen op zijn website? ‘Domheid is onbedoelde zelfdestructie, het vermogen tegen je eigenbelang te handelen, met de dood als uiterste gevolg.’ Het zal wel dom gedacht zijn, maar ik ben bang dat ik die confrontatie met mezelf niet aankan. Gelukkig ben ik die avond verhinderd….