Columns

België

Wie schoon genoeg heeft van dagenlang aanhoudend vuurwerkgeknal van opgefokte groepjes jongeren, straalbezopen schreeuwers op oudejaarsavond en in de nieuwjaarsnacht, gestreste huisdieren en de vele zinloze vernielingen, zou serieus eens een oud- en nieuwviering in België kunnen overwegen. Die gedachte komt meermalen op terwijl ik met ons vaste clubje jaaruitluiders een plekje heb ingenomen op een groot plein aan de rand van het centrum van Brugge, met uitzicht op het podium.
De aanloop op oudejaarsdag naar het gezamenlijke aftelmoment om 12 uur was in het centrum van Brugge meer dan gemoedelijk verlopen, zoals het waarschijnlijk elk jaar gaat. Toeristen uit vele landen stonden keurig in een lange rij voor de wafelbakker, er werd op de kerstmarkt gezellig een drankje gedronken bij de diverse kraampjes. De muziek werd slechts af en toe onderbroken door een bescheiden vuurwerkknal in de verte.

Op het centrale plein verzamelt ondertussen tout Brugge zich om onder leiding van de plaatselijk bekende DJ bekende hits mee te zingen. Tussen het publiek van alle leeftijden mengen zich ook zonder enig probleem jonge gezinnen met kinderwagens. Omdat het ook hier behoorlijk waait, houdt de burgemeester de spanning er in of het vuurwerk wel kan worden afgestoken. Rond half twaalf wordt het verlossende woord met gejuich ontvangen. De wind is voldoende gaan liggen, de show gaat door.

Na afloop van de korte, maar krachtige vuurwerkshow spreekt de burgemeester en de verantwoordelijke schepen, zoals de wethouder hier heet, de menigte kort toe. ‘Bedankt dat jullie er weer waren na twee coronajaren!’ Daarna verspreidt het volk zich weer rustig door de stad richting de kroeg of naar huis. Een enkeling steekt nog snel een eigen vuurpijl af.

Toegegeven, het mag voor ons Nederlanders misschien allemaal wel wat minder braaf, maar wat een verademing met het volkomen doorgeslagen circus in eigen land, waar de autoriteiten door het jarenlange laat-maar-waaien gedoogbeleid de oudejaarsgeest definitief uit de fles hebben laten ontsnappen. Ik wens daarom iedereen dit jaar iets meer Belgische nuchterheid toe.