Ondernemend

Rob Oostenrijk Uitvaartbegeleiding

DEVENTER – ‘Een uitvaart die precies past; bij de overledene én bij u’. Dat is in één zin waar het Rob Oostenrijk om gaat. “En om rust en ruimte”, voegt Rob toe. “Het is belangrijk dat je de tijd neemt om afscheid te nemen”. Sinds anderhalf jaar werkt hij als zelfstandig uitvaartbegeleider in Deventer en hij heeft in dat werk zijn passie gevonden.

Rob werkt vanuit zijn hart. “Een crematie bespreken, een rouwauto regelen, een kist bestellen, dat is niet zo moeilijk” zegt Rob. “Mijn werk gaat over het aanvoelen en begeleiden van mensen. Een weduwnaar zei tegen mij: ‘Jij hebt ons gecoacht de afgelopen week’. Dat vind ik een groot compliment.”

 

Juist de week voorafgaand aan de uitvaart vindt Rob waardevol. “Uiteraard moet op de laatste dag alles perfect gaan. Maar dat gaat bijna vanzelf, omdat we het in die week met elkaar goed hebben voorbereid. Stap voor stap. Dagelijks hebben we contact gehad. Op de dag van de uitvaart valt alles op zijn plek, komt het bij elkaar. En het komt altijd goed. Dat is steeds weer bijzonder.”

 

Nadenken over de tekst op de kaart is een deel van het afscheid nemen. Je moeder typeren in een paar woorden. Of je vader met elkaar voor de laatste keer zijn huis uitdragen. Zelf een bloemstuk samenstellen met favoriete bloemen uit de tuin. Het zijn allemaal liefdevolle dingen die je nog kunt doen voor de overledene.

 

In zijn persoonlijke leven heeft Rob veel ervaring met de dood. Zijn dochter overleed toen ze zeven maanden was. “Dat was verschrikkelijk natuurlijk. Het is al weer ruim tien jaar geleden. Het is van grote invloed op mijn leven geweest en heeft me gebracht waar ik nu ben. Toen heb ik ontdekt wat er met je gebeurt als de dood dichtbij is. Ik heb me in die kwetsbare periode sterk en authentiek gevoeld. Tegelijkertijd was er groot verdriet. Dat vond ik mooi, dat het er allebei was. Het is iets universeels, ik heb dat daarna bij anderen ook gezien. Ik vind het bijzonder om mensen in zo’n periode te begeleiden.”

 

Eind vorig jaar overleed zijn zus aan een hersentumor. “Dat was absurd. Zo onwerkelijk, ze is drie jaar jonger dan ik. Ineens was ik een nabestaande in plaats van de uitvaartbegeleider. Bij de uitvaart heb ik piano voor haar gespeeld. In mijn werk voel ik ook die persoonlijke betrokkenheid. Ook al ben ik dan geen familielid, ik voel me altijd dicht bij hen staan”.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Oostenrijk: 06 – 54 24 11 05 of info@rob-oostenrijk.nl. Of kijk op www.rob-oostenrijk.nl.